Pregovori o povećanju osnovice zapeli u razilaženju stavova

Ni nakon tri održana kruga pregovora sindikata javnih službi i predstavnika Vlade RH nije došlo do dogovora oko visine porasta osnovice za plaće u javnim i državnim službama.

Ni nakon tri održana kruga pregovora sindikata javnih službi i predstavnika Vlade RH nije došlo do dogovora oko visine porasta osnovice za plaće u javnim i državnim službama. Iako su Vladinoj strani izneseni konkretni statistički pokazatelji o kontinuiranom i sve većem zaostajanju plaća u javnim službama za plaćama u privredi još od 2009. godine, ministar Marić je i dalje ostao pri stavu kako je maksimum što državni proračun može izdvojiti za nastavnike i znanstvenike, liječnike, medicinske sestre te radnike u socijalnoj skrbi i kulturi 3 posto povišice za 2019. godinu. Budući da je kumulativno zaostajanje naših plaća za privredom naraslo gotovo na 19 posto, a čak i s takvom povišicom bi se razlika u 2019. prema projekcijama povećala na više od 20 posto, sindikalni pregovarači jednostavno nisu mogli pristati na takvu ponudu, koju su ocijenili omalovažavajućom za zaposlene u vitalnim javnim servisima Republike Hrvatske.

O navedenoj ponudi i daljnjim koracima ovog će se tjedna očitovati sindikalna tijela svih sindikata javnih službi, pri čemu se očekuje zauzimanje stava o štrajku te o drugim metodama pritiska na Vladu, budući da kolektivni pregovori u dobroj vjeri ne daju željene i razumno očekivane rezultate.

 


Ključne riječi:

javne službe, osnovica za plaće, pregovori o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva