Predsjednik Velikog vijeća nema plaću od 18.000 kuna

U Večernjem listu od 8. ožujka objavljena je gruba neistina o visini plaće gospodina Ribića. Slijedom tog teksta smo redakciji Večernjeg lista uputili demanti, koji u cijelosti objavljujemo i ovdje.

U Večernjem listu od 8. ožujka objavljena je gruba neistina o visini plaće gospodina Ribića. Slijedom tog teksta smo redakciji Večernjeg lista uputili demanti, koji u cijelosti objavljujemo i ovdje.

DEMANTI

Zamjenik glavnog urednika
Stjepan Blažević

U današnjem Večernjem listu na stranici 7 objavili ste grubu neistinu da Vilim Ribić ima primanja od 18 tisuća kuna. Vilim Ribić ima primanja na razini primanja naših članova za poslove slične složenosti, odgovornosti, dobi i radnog staža. Do 47. godine života imao sam plaću na razini višeg asistenata i nikada nisam postavio pitanje svoje plaće dok ga nisu drugi otvorili. Plaća se u Sindikatu ne određuje za gospodina Ribića, već za radno mjesto predsjednika Velikog vijeća. Pored 13 tisuća u Sindikatu znanosti (a sada će to biti manje za 3%), gospodin Ribić prima još i 1200 kuna volonterske naknade za mjesto predsjednika Matice hrvatskih sindikata. To su sva njegova primanja.

Po mome mišljenju to je svakako velika plaća koja obvezuje moralnog čovjeka, pa se svim srcem trudim da predano i savjesno radim za interese naših članova. Moj radni tjedan godinama traje od 60 do 80 radnih sati, a niti jedan prekovremeni sat ne plaća se čelniku organizacije. Posao u Matici je jednako zahtijevan kao i u Sindikatu, a kao što vidite naknada nije previsoka i ne odgovara ni približno količini angažmana.

Sve to Vi u Večernjem listu dobro znate jer sam Vam nedavno o tome pisao, što ste i objavili. Međutim, unatoč tome objavljujete ponovno laži i po svemu sudeći prisiljavate novinare da to objavljuju. U okviru zaoštrene klasne borbe u uvjetima oskudnih sredstava u društvu ovo je način obračuna sa sindikatima, a u korist krupnog kapitala. Želite sugerirati građanima da smo neodmjereni i da nas zanima samo novac, kako bi oni u nas manje vjerovali i kako prosvjedi u zemlji ne bi uspjeli. Ne, gospodo, novac i samo novac zanima Vašu klasu, a mi imamo plaće onolike koliko to naši članovi ocjene potrebnim da bi zadržali i demotivirali sposobne kadrove od prelazaka na drugu stranu, a u skladu s inozemnom sindikalnom praksom.

Inače, dobronamjerna sugestija, morali biste voditi računa o svome dignitetu kod ljudi. Zanimljivo, kada je riječ o radnim ljudima i sindikatima, čini se kao da se u tome ne razlikujete od svoje konkurencije, Jutarnjeg lista. Tada među Vama nema konkurencije. Što samo govori da radite za iste ekonomske i klasne interese.

Očekujem da ćete objaviti ovo pismo u cijelosti, bez kraćenja, na istoj stranici na kojoj ste objavili i laži o plaćama sindikalnih čelnika s namjerom njihove kompromitacije.

Građani su već cijepljeni protiv toga, pa Vam sugeriram da mijenjate taktiku. U Vašem je interesu. Ovo je bilo prljavo i neprofesionalno čime spuštate razinu javnoga života naše zemlje.

S poštovanjem,

Vilim Ribić,
predsjednik Velikog vijeća


Ključne riječi:

demanti, napadi na sindikat, plaće čelnika sindikata, večernji list

Vezane vijesti

Prednosti članstva