Potpisan Dodatak II Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama

Odricanjem od povećanja plaća, uz sve dodatne napore koje su iznijeli zaposlenici javnih službi tijekom pandemije, sindikati su iskazali i dodatnu solidarnost sa svim građanima koje je korona kriza pogodila i ekonomski.

Nakon pregovora sa sindikatima javnih službi koje je sazvala Vlada RH zbog promijenjenih gospodarskih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, 29. svibnja 2020. u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, šest sindikata; Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi potpisalo je Dodatak II Temeljnom kolektivnom ugovoru. Dodatak II mogao je biti potpisan prema Zakonu o reprezentativnosti budući da sindikati potpisnici zastupaju 3 ili više područja djelatnosti i imaju više od 50 % članstva te vrijedi za sve zaposlenike javnih službi.

Dodatak II propisuje da do 31. prosinca 2020. godine neće doći do primjene povećanja osnovice za izračun plaće u javnim službama koje je ugovoreno za razdoblje od 1. lipnja 2020. godine i od 1. listopada 2020. godine te da će od 1. lipnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine, osnovica za izračun plaća zaposlenih u javnim službama iznositi 5.809,79 kn mjesečno, a od 01. siječnja 2021. godine, 6.044,51 kn.

Odricanjem od povećanja plaća, uz sve dodatne napore koje su iznijeli zaposlenici javnih službi tijekom pandemije, sindikati su iskazali i dodatnu solidarnost sa svim građanima koje je korona kriza pogodila i ekonomski.

Nakon potpisivanja, predsjednica SHU Sanja Šprem složila se s ministrom Aladrovićem da su sve strane postupile odgovorno te da su složili dobru platformu za buduće pregovore. “Svaka Vlada koja dođe svjesna je da smo ovaj kolektivni ugovor potpisali u izmijenjenim gospodarskim okolnostima i da smo složili osigurač za svoja materijalna prava. I na jesen, ukoliko će biti i lošija gospodarska situacija, i ovisno o Vladi, sindikati su osigurali svoja prava. Bilo kakvo raskidanje kolektivnih ugovora na jesen bilo bi pravno nasilje Vlade”, ustvrdila je Šprem.

Naglasila je da su sindikati zaposlenih u obrazovanju osigurali da na snazi ostane “sve što su krvavo izborili” najduljim štrajkom u hrvatskoj povijesti.

Ministar rada Josip Aladrović dodao je da su sindikati “Pokazali sklonosti i empatiju za ostale sektore u našem gospodarstvu odričući se do kraja godine povećanja plaća. Ovo je jedna dobra društvena poruka i nešto što jamči sigurne i kvalitetne pregovore kasnije kada se formira neka nova Vlada”.

Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama


Ključne riječi:

javne službe, solidarnost, suspenzija rasta plaća, temeljni kolektivni ugovor

Vezane vijesti

Prednosti članstva