Oporezivanje banaka i bankarska pohlepa

konferencija za tisak Matice hrvatskih sindikata Matica hrvatskih sindikata održala je 23.08.2010. konferenciju za tisak pod nazivom “Oporezivanje banaka i bankarska pohlepa”, čiju audio snimku možete poslušati OVDJE. Konferenciju za tisak Ribić je otvorio citirajući F.D. Roosevelta “Znali smo da je pohlepa loša po moral, a sada znamo da je pogubna po gospodarstvo”. Ribić je […]

konferencija za tisak Matice hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata održala je 23.08.2010. konferenciju za tisak pod nazivom “Oporezivanje banaka i bankarska pohlepa”, čiju audio snimku možete poslušati OVDJE.

Konferenciju za tisak Ribić je otvorio citirajući F.D. Roosevelta “Znali smo da je pohlepa loša po moral, a sada znamo da je pogubna po gospodarstvo”.

Ribić je najavio da će Matica inzistirati na oporezivanju banaka jer se ovdje radi o suštinskom pitanju. Vlada mora oporezovati banke umjesto da financijski teret krize opet prebacuje na gra?ane jer će tako dodatno radikalizirati hrvatsko društvo. Ako je Hrvatska demokratska država u kojoj vlast skrbi za ekonomske interese većine gra?ana, a ne samo za bogatu manjinu, banke moraju snositi teret jer su i u vrijeme recesije ostvarile visoku dobit od čak pet milijardi kuna godišnje, što je dvije trećine ukupne dobiti cijeloga hrvatskog gospodarstva, naglasio je Ribić. Samo lani su članovi uprava i menadžeri u bankama dobili 30 milijuna kuna bonusa, banke su ostvarile rast aktive od 5,38 posto, a prosječna bruto plaća od 12.700 kuna je najveća od svih sektora.

“Ovo je izraziti klasni sukob između rada i kapitala”, ustvrdio je Ribić dodavši kako na tom pitanju Vlada nema izbora jer treba pokazati kome zapravo pripada Hrvatska – hrvatskim građanima ili bankama u stranom vlasništvu. Zbog krize je oporezovane banke u Mađarskoj i Velikoj Britaniji, a za iduću godinu takav potez najavljuju Francuska i Njemačka, pri čemu je čak u Mađarskoj predsjednik OTP banke podržao oporezivanje kao dugoročni interes banaka.

Matica hrvatskih sindikata smatra da dodatno oporezivanje banaka neće povećati kamatne stope koje su ionako najveće u regiji, te da visoka dobit pokazuje da prostora za njihovo smanjenje ima. ”Naše su banke oligopolisti”, zaključuje Ribić i ističe da pet banaka ‘drži’ cijelo tržište, i zbog toga mogu nametati kamatne stope.

‘Većina naših banaka su dokapitalizirane pa bi za bijeg kapitala trebalo održati izvanredne skupštine društava i provesti kompliciranu proceduru koja zahtijeva minimalno pola godine”, proučio je Ribić pa ističe da će banka koja provede tu proceduru osjetiti posljedice zbog reakcije ekonomske zajednice, odnosno svojih potencijalnih klijenata. Također, država može penalizirati takvo ponašanje raznim poreznim nametima.

”Banke su pozivaju na tržište uvijek kada traže privilegirani status, pa nas tako gule s raznim naknadama, tečajnim razlikama i naposljetku kamatnim stopama”, slikovit je Ribić, koji zdušno podržava novi porezni oblik.

PREPORUČAMO:


Ključne riječi:

oporezivanje banaka

Prednosti članstva