Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Pixabay

Obvezno cijepljenje treba biti zadnja opcija – stajališta Sindikata znanosti

Prema trenutno dostupnim informacijama, cijepljenje je jedino trajno rješenje za povratak normalnom životu. No, ono bi prvenstveno trebalo biti rezultat informiranog osobnog izbora svakog pojedinca. Zbog toga, Sindikat znanosti ukazuje na važnost pružanja točnih i sveobuhvatnih informacija o prednostima i rizicima cijepljenja na temelju kojih svaki pojedinac može samostalno donositi odluke o cijepljenju.

Pribjegavati obaveznom cijepljenju nije nužno dokle god postoji razumno očekivanje kako se informiranjem i promoviranjem individualnih i društvenih prednosti cijepljenja mogu postići zadani ciljevi procijepljenosti, čime bismo izbjegli novi val smrtnih slučajeva u zemlji, ekonomski zastoj i nastavak života pod raznim ograničenjima (maske, izolacije, smanjeni kontakti, zastoj u funkcioniranju javnih službi, itd.).

Sindikat znanosti upozorava na preko 8 tisuća izgubljenih života u RH, upozorava na stotine milijuna cijepljenih ljudi do sada u svijetu, na činjenicu kako su komplikacije nakon cijepljenja izuzetno rijetke te osobito na odgovornost necijepljenih osoba prema drugim građanima, društvu u cjelini i vlastitom zdravlju.

Na moguće negativne ishode novog pandemijskog vala upozoravaju nas trenutne situacije u Španjolskoj i Portugalu. U slučaju preranog urušavanja turističke sezone, efekti će se prelijevati i na naš sustav i naše plaće koje se financiraju prikupljenim porezima.

Sindikat znanosti ima povjerenje u znanstvenu i stručnu zajednicu u domovini i u svijetu, uvažavajući činjenicu da znanstvena zajednica ne može imati sve odgovore u istom trenutku pri pojavi nove bolesti i u procesu njenog istraživanja. Dosadašnji rezultati istraživanja fascinantni su doprinos znanosti našoj civilizaciji. Neke nedoumice i nejasnoće oko cijepljenja koje se opravdano javljaju, a koje neki skeptični krugovi ističu, ne smatra dovoljno relevantnim za zdravlje populacije i sigurnost društva. Znanost odgovore daje mukotrpnim istraživanjima. Ona se ne oslanja na vjerovanja, već na činjenice čije otkrivanje traži vrijeme.

Cjepiva dostupna u Hrvatskoj dobila su odobrenje Europske agencije za lijekove nakon opsežnih ispitivanja o neškodljivosti, djelotvornosti i kakvoći, a njihov učinak i možebitne nuspojave tijekom široke primjene u populaciji kontinuirano se nadgleda i istražuje. Više informacija o tome možete pronaći na sljedećem linku: Pitanja i odgovori o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 u EU-u | Europska komisija (europa.eu).

S obzirom na sve navedeno, apeliramo na sve Vas koji se još niste cijepili i imate sumnje oko toga, da se kvalitetno i temeljito informirate o prednostima i rizicima cijepljenja iz provjerenih službenih izvora te donesete vlastite odluke imajući u vidu da one ne utječu samo na Vas, već i na druge oko Vas.


Ključne riječi:

cijepljenje, COVID-19, solidarnost

Vezane vijesti

Prednosti članstva