Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Ni Vlada ni sudovi ne štite pravnu državu, građanima ostaju samo mediji i ulica

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti, Vilim Ribić, na konferenciji za medije ustvrdio je kako Vlada RH novim produljenjem Zakona o uskrati vrši kontinuirano pravno nasilje nad 300.000 građana i njihovih obitelji.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti, Vilim Ribić, na konferenciji za medije ustvrdio je kako Vlada RH novim produljenjem Zakona o uskrati vrši kontinuirano pravno nasilje nad 300.000 građana i njihovih obitelji.

Vlada svojim postupcima propušta zaštititi elementarne postulate demokratskog poretka i pravne države te umjesto toga djeluje u interesu inozemnih utjecaja, kazao je Ribić te istaknuo kako je još veći problem što ni sudovi ne odgovaraju potrebama hrvatskog naroda. Naveo je kako su sindikati u ime građana od 2012. godine podnijeli 9 tužbi raznim sudskim instancama od Ustavnog suda naniže, no kako u protekle 3 godine sudovi nisu riješili niti jednu. “Otvara se pitanje u čijoj su funkciji sudovi i pravni sustav u RH?”, zapitao se Ribić te pojasnio kako je evidentno da sudovi moraju donijeti odluku protiv Vlade, ali čekanje da se odluka donese ide direktno Vladi u korist. Naime, Ustavni sud zakon ne može poništiti nego samo ukinuti, što znači da prestaje vrijediti tek od dana njegovog ukidanja, a time se prava koje je Zakon priječio dok je bio na snazi ne mogu vratiti. Građani nemaju načina zaštititi svoja prava, već se nalaze na dvostukom udaru, od strane Vlade i Ustavnog suda, rekao je Ribić te ustvrdio kako u takvoj situaciji kao jedina mogućnost borbe preostaju mediji i ulica.

Prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Sindikata, poručio je kako je ovo još jedna u nizu štetnih mjera prema zaposlenicima u javnom sektoru kojom se plaća neuspješna ekonomska politika Vlade. “Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji da smo taoci jedne neuspješne politike koja svoj neuspjeh prelijeva na građane, te neuspješnog pravosudnog sustava koji sekundira Vladi na način da ne donosi odluke.”

Ivana Šepak Robić, pravnica u Matici hrvatskih sindikata, pojasnila je kako sindikati ni građani nemaju djelotvorno pravno sredstvo kojim bi se borili protiv ovakog pravnog nasilja jer ne postoji mogućnost popravka nanesene štete. “Jedini način da se pravno borite protiv ovakvog Zakona o uskrati je podnošenjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, a od pet naših prijedloga za ocjenu ustavnosti Ustavni sud nije riješio niti jedan.”, kazala je Šepak Robić.

Više informacija dostupno je u audio zapisu konferencije:

20.3.2015 – Konferencija za medije NSZVO


Ključne riječi:

Igor Radeka, Ustavni sud, Vlada RH, Zakon o uskrati

Vezane vijesti

Prednosti članstva