Nastavljamo pritisak unatoč smjeni ministra

Iako pozdravljamo smjenu ministra Jovanovića i dolazak osobe iz sustava znanosti na čelno mjesto Ministarstva, ne očekujemo promjenu politike prema znanosti i visokom obrazovanju, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Sindikata znanosti.

Iako pozdravljamo smjenu ministra Jovanovića i dolazak osobe iz sustava znanosti na čelno mjesto Ministarstva, ne očekujemo promjenu politike prema znanosti i visokom obrazovanju, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Sindikata znanosti.

O očekivanjima koje imaju od novog ministra te o nastavku sindikalnih aktivnosti u sustavu okupljenim su novinarima govorili Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća, doc dr. sc. Vesnica Garašić, predsjednica Regionalnog vijeća Zagreb i član Malog vijeća te prof. dr. sc. Zvonimir Šikić, počasni predsjednik Sindikata i član Malog vijeća.

(Hina) Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja smatra da promjena ministra znanosti, obrazovanja i sporta neće značiti i promjenu politike prema znanosti i visokom obrazovanju, stoga nakon nedavnog štrajka na fakultetima najavljuje daljnje pritiske na Vladu zbog kojih bi mogli biti odgođeni upisi na fakultete za iduću školsku godinu.

“Vjerujemo da će komunikacija s novim ministrom Vedranom Mornarom biti na drugačijoj razini i to može biti važan faktor koji će promijeniti naše odnose. Zatražili smo razgovor s ministrom, a o njegovu ishodu ovisit će odluka o odgodi upisa. Imamo mjesec dana da se pripremimo”, rekao je predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako su zadovoljni što na čelno mjesto u Ministarstvo dolazi osoba iz sustava znanosti i razuman čovjek odmjerene komunikacije, u sindikatu ipak očekuju daljnje pritiske i rezove.

Ribić najavljuje da sindikat nikako neće pristati na smanjenje plaća i uvođenje outsourcinga u znanost i visoko školstvo, a ključna pitanja o kojima treba postići dogovor su novi kolektivni ugovor i pitanje visine izdvajanja za znanost, koje konstantno opada od dolaska Kukuriku koalicije na vlast.

Dodaje kako postoje i druga pitanja koja se mogu riješiti boljom komunikacijom s Ministarstvom, a o kojima nije bilo moguće razgovarati s prethodnim ministrom, poput plaćanja rada preko norme, dogovora oko sustava napredovanja u znanosti ili pitanja znanstvenih projekata.

“Treba vidjeti možemo li isprovocirati novu politiku i novi odnos. Lošije u sustavu ne može biti no što je bilo, barem da nešto riješimo, a vjerujemo da neće biti prljavih metoda, manipulacija i zloupotreba”, kazao je Ribić.

Poslušajte audio zapis konferencije:

16.6.2014. – Konferencija za medije NSZVO


Ključne riječi:

MZOS, Vedran Mornar, Vesnica Garašić, Zvonimir Šikić

Vezane vijesti

Prednosti članstva