Lesar: Vlada vodi politiku u stilu najboljih mafijaških obitelji

Hrvatski laburisti oglasili su se priopćenjem u kojem Vladine metode zastrašivanja pri pregovaranju sa sindikatima uspoređuju s mafijaškima.

Hrvatski laburisti oglasili su se priopćenjem u kojem Vladine metode zastrašivanja pri pregovaranju sa sindikatima uspoređuju s mafijaškima.

Priopćenje Vam donosimo u cijelosti:

Ozbiljna vlada se ne služi prijetnjama, zastrašivanjem i odmazdom

Zagreb, 21. srpnja 2012. – Hrvatski laburisti – Stranka rada želi upozoriti da Vlada RH koristi metode zastrašivanja kada umjesto pregovara sa sindikatima kao socijalnim partnerima zapravo vodi politiku prijetnji i ucjena u stilu najboljih mafijaških obitelji.

Vlada je okupila sindikate javnih službi i oglasila da počinje socijalni dijalog kako bi uštedjela dovoljno novaca da proračun ne nastrada i da se kreditni rejting Hrvatske ne sroza u potpuno smeće. Vlada ne želi posuđivati novac za financiranje javnih potreba, novaca iz poreza ima samo za neke druge stvari i socijalnim dijalogom želi srezati troškove javnih službi (i državne uprave) tako da snizi plaće radnika u tim službama.

Vlada vidi plaće radnika kao jedini mogući način uštede. Vlada i inače, otkako je počela vladati, ne vidi drugog izlaza nego udariti po džepu one koji nemaju (ili imaju malo) i pomoći onima koji imaju (čitaj – banke). Ova Vlada je navodno socijaldemokratska pa zato i Hrvatske laburiste čudi kako se potencijalne uštede pokušavaju ostvariti na isključivo ramenima onih koji žive od svog rada. Ovo još više zabrinjava ako se promatra u vidu nedavne izjave ministra financija g. Linića, koji je izjavio kako je njihova Vlada u prvih 6 mjeseci najviše zapravo pomogla – poslodavcima.

Kad je Vlada RH predstavila svoje planove i količinu novca koja joj je potrebna za uštede, dala je sindikatima ponudu koja se ne može odbiti. Ponuda glasi – uzet ćemo vam sve što možemo, a ako se usprotivite uzet ćemo vam i dosta više. Iz jednostavnog razloga jer mi to možemo – mi smo Vlada. Neki su odmah shvatili i prihvatili dogovor. Povijesna izjava bila je da prihvaćaju prijedlog vlade jer je odlično obrazložen. Naravno, i popraćen pendrekom.

Drugi nisu prihvatili ponudu koja se ne može odbiti. Tražili su, naivno, da se omogući da članovi sindikata na referendumu kažu što misle o svojim primanjima i o tome za koji novac rade „najvažniji posao u državi“. Vlada kaže da za to nema vremena i kao i u mnogim drugim prilikama, pokazala je koliko se boji naroda. Ima i zašto.

Dakle, ti koji nisu prihvatili dijalog s ucjenom i pendrekom iza leđa kaznit će se u postupku skidanja „materijalnih prava“ (čitaj – plaće) tako da će im se ukinuti isplate po jednoj „nezakonitoj“ uredbi. Nezakonitu uredbu primjenjivala je prošla vlada ponešto godina, a i ova već više od šest mjeseci. Primjenjivala bi ju i dalje da je prihvaćena ponuda koja se ne može odbiti, makar je nezakonita. Ovako neće. Tek toliko da se zna tko je gazda u kući.

Od prvih koraka koje je navodno socijaldemokratska (a zapravo liberalna) vlada poduzimala vidi se što je nakanila – smanjiti potrošnju. Kroz smanjenu potrošnju građana (a snižavanje plaća jest smanjena potrošnja, po definiciji) vlada želi potaknuti proizvodnju i povećati zaposlenost. Ne zabrinjava je što to nije uspjelo nikome u svijetu. Vlada je već smanjila potrošnju kroz povećanje PDV-a, rast cijena energenata, komunalija, ali očito si je zadala za cilj smanjiti i plaće. I dalje dere kožu onima koji su ju izabrali. Kako građani manje troše (jer manje imaju) trgovina se usporava, a s njom i proizvodnja. Smanjena potražnja, kroz smanjena primanja, izravno ubija radna mjesta. Neki su to u svijetu shvatili, naši genijalci na vlasti još nisu. I izgleda da neće dok im bura ne donese valove pod prozore. A onda će biti kasno.

Tako, svjetla budućnost prebačena je negdje u 2014. ili 2015., što je isprobani način. Obećanja o oporavku se zaboravljaju i nastavlja se uporno s propalim sustavom. Neodgovorno i neuračunjivo.

Dragutin Lesar, predsjednik

Izvorni tekst dostupan je ovdje.


Ključne riječi:

Dragutin Lesar, Hrvatski laburisti, kolektivni ugovori, pregovori, pregovori o plaćama, temeljni kolektivni ugovor, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva