Govor premijera Milanovića – Jao si ga nama!

U članku donosimo priopćenje Matice hrvatskih sindikata na govor predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST MATICE HRVATSKIH SINDIKATA

Nije prvi puta da premijer Milanović daje izjave koje su u suprotnosti s postupcima njegovih ministara. Vlast, kojom on upravlja (ili bi to barem trebao), smanjila je plaće prosvjetarima nad kojima sada kao premijer neiskreno lije suze. Prosvjetarima njegove utjehe nisu potrebne, već su im potrebne njegove odluke. Prosvjetarima nisu potrebna niti njegova obećanja, već im je potrebno u kolektivni ugovor ugraditi to što obećaje. Njegovo sažaljenje nad nastavnicima u vrijeme šikaniranja od strane njegove vlasti vrijeđa dostojanstvo svih zaposlenika u prosvjeti. Nakon što su prosvjetari bili prvi na redu kojima je njegova vlast smanjila plaće, cinično djeluje tvrdnja da će biti prvi na redu kada će navodno rasti plaće. Ako doista namjerava u budućnosti vratiti nastavnicima oteto, zašto ne uputi nalog ministrima da to upišu u kolektivni ugovor.

Umjesto lijepih i ispraznih riječi, radovao bi nas njegov minimalni napor da se upozna s problemom u kojem se nastavnici i njihovi sindikati nalaze. Njegov komentar da to što prosvjetni radnici zahtijevaju nije realno jer nema novaca u državi pokazuje da uopće nije upoznat sa suštinom spora. To što on obećaje identično je onome što sindikati zahtijevaju. Ni mi ne tražimo novce sada, već onda kada ih bude. Razlika je samo u tome što on to stavlja u obećanje, a mi u kolektivni ugovor. Iskrenost njegovih riječi testira se odgovarajućim postupcima. Dok nas u to ne uvjeri, molimo da se suzdrži od lijepih riječi o prosvjeti, jer su ih se nastavnici od političara i politikanata svih ovih godina naslušali. Prosvjetari znaju već reći: „Čim netko o nama dobro govori, jao si ga nama“.

I na koncu, nedopustiv je demokratski faux pas upućivati poruku prosvjetarima sa stranačkog mjesta, a ne u razgovoru s njihovim predstavnicima. Nije prvi puta da socijaldemokratski (navodno) premijer svojim izjavama zapostavlja sindikate kao interesne organizacije građana predviđene Ustavom RH. Podsjećamo da je prije dva mjeseca izjavio televiziji RTL kako je siguran da će Vlada postići dogovor sa zaposlenicima i mimo sindikata. Kao što je referendum pokazao taj mu je pokušaj vaninstitucionalnog dogovora doživio debakl.

DEMANTI O BEZVEZNJACIMA

Neistina je da je na mirenju itko od sindikalne strane koristio riječ bezveznjaci za Vladine pregovarače. To je Mrsićeva interpretacija naše kritike, a koju je on, a ne mi, iznio na konferenciji za tisak. Neki portali i mediji su mu povjerovali pa su to stavili u usta gospodinu Ribiću. Kada je riječ o uvredama, onda treba imati na umu izjave o sindikalistima kao lutkama na koncu, javne izjave da lažemo i tome slično. Teško je i sindikalistima uvijek ostati ravnodušan spram toliko ponižavajućih riječi i postupaka.

ZA ČETIRI SINDIKATA MHS-a

Branimir Mihalinec, Vilim Ribić, Anica Prašnjak, Zvonimir Laktašić

Što je doista izjavio Vilim Ribić na tiskovnoj konferenciji nakon neuspjelog mirenja poslušajte ovdje:


Izjava Vilima Ribića na konferenciji za tisak Vlade RH i sindikata


Ključne riječi:

mirenje, napadi na sindikat, temeljni kolektivni ugovor, Vlada RH, Zoran Milanović

Vezane vijesti

Prednosti članstva