Gospođa Avberšek je ta koja obmanjuje javnost

Prenosimo reakciju čelnika Vertikale sindikata obrazovanja na izjavu predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenke Avberšek, u kojoj je prozvala sindikate Vertikale obrazovanja da traženjem povišica obmanjuju javnost.

Prenosimo reakciju čelnika Vertikale sindikata obrazovanja na izjavu predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenke Avberšek, u kojoj je prozvala sindikate Vertikale obrazovanja da traženjem povišica obmanjuju javnost:

Reakcija čelnika Vertikale sindikata obrazovanja na izjave predsjednice SSZSSH-a Spomenke Avberšek

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Spomenka Avberšek, je u svojim istupima od 17. rujna 2015. prozvala čelnike sindikata Vertikale obrazovanja za obmanjivanje javnosti, navodeći da su radnici u sustavu obrazovanja i znanosti u ožujku prošle godine već dobili kompenzaciju za ukidanje dodatka na vjernost službi, za razliku od radnika u zdravstvu te da nemaju razloga za štrajk.

Jedina osoba na sindikalnoj sceni koja u ovoj situaciji obmanjuje javnost je gospođa Avberšek.

Neistiniti su navodi da su radnici u sustavu obrazovanja i znanosti dobili kompenzaciju za ukidanje dodatka na vjernost službi (4, 8 i 10%). Jedini radnici koji su tu kompenzaciju dobili, jesu radnici u zdravstvu. Iz samih kolektivnih ugovora naših sindikata vidljivo je da kompenzacija u našem sustavu nije nastupila, budući da se istima propisuje da će se navedeni dodatci vratiti ako se u bilo kojoj službi taj dodatak počne isplaćivati. Da je kompenzacija nastupila, takve odredbe u našim kolektivnim ugovorima ne bi bile potrebne. Dakle, ono što gospođa Avberšek navodi su kontradiktorne i neistinite informacije.

Ne treba zaboraviti da je sustav obrazovanja i znanosti, ovoj Vladi bio prvi na udaru, te su već 2012. godine uz veliku potporu gospođe Avberšek vladajući ukinuli dodatke od 3, 5, 7 i 9% za zaposlene u osnovnim i srednjim školama. To su bila prva rezanja koje je ova Vlada učinila. U 2013. i 2014. godini nastupila je tek djelomična kompenzacija tog dodatka, a ne dodatka 4, 8 i 10%.

Gospođa Avberšek se ponovno oglasila u trenutku u kojem prosvjetari traže svoja prava. Ali mi nismo protiv povećanja u zdravstvu, pa se postavlja pitanje zašto se onda gospođa Avberšek uopće oglasila. Nismo doveli u pitanje interese sindikata zdravstva, ali jesmo doveli u pitanje politiku Vlade. Zato se oglasila. Gospođa Avberšek umjesto da podrži tisuće prosvjetara i svoje sindikalne kolege, ona već četiri godine podržava ovu Vladu ne shvaćajući da je Vladina politika u suprotnosti sa socijaldemokratskim i sindikalnim vrijednostima. Nažalost, čini se da gospođa Avberšek očito i dalje radi na razbijanju sindikalne scene u interesu vladajuće stranke.

U Zagrebu, 18. rujna 2015.

Za Vertikalu sindikata obrazovanja:

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske


Ključne riječi:

Spomenka Avberšek

Prednosti članstva