Najava rasprave: Što se događa s demokracijom?

Nakon rasprava o medijima i politici, dugoročnom rastu hrvatske ekonomije, o nestandardnim oblicima rada te o financijalizaciji, Sindikat znanosti nastavlja rasprave o aktualnim temama. Peta rasprava o stanju demokracije održat će se u četvrtak, 27. listopada u 10h, a uvodničari će biti Ana Matan i Tonči Kursar s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

19. listopada 2016.

Nakon rasprava o medijima i politici, dugoročnom rastu hrvatske ekonomije, o nestandardnim oblicima rada te o financijalizaciji, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja nastavlja rasprave o aktualnim temama.

Tema pete rasprave je:

 

Što se događa s demokracijom?

U četvrtak, 27. listopada u 10:00 sati Florijana Andrašeca 18A/ I kat

Uvodno će temu predstaviti:

Ana Matan i Tonči Kursar s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

 

Hrvatska je ove godine iskusila pad vlade, nova vlada nedavno je izglasana u Saboru, a u Sjedinjenim Državama početkom studenoga bit će održani predsjednički izbori. Kako su protekli i kako teku ti procesi? Ostvaruju li očekivanja njihovih sudionika? Nisu to samo građani i stranke, nego svoj utjecaj nastoje ostvariti i različite formalne i neformalne asocijacije, a i posrednici, ne samo tradicionalni nego i novi mediji, koji i sami neskriveno promoviraju svoj interes.

Ana Matan uvodno će prikazati romantičnu ideju demokracije kao vladavine naroda kako je opisana u knjizi Demokracija za realiste: Zašto izbori ne proizvode odgovornu vladu (Democracy for Realists: Why Elections Do Not Produce Responsive Government, Christopher H. Achen i Larry M. Bartels, Princeton University Press-a, travanj 2016). Autori knjige, a i brojni drugi komentatori pitaju se pati li SAD od previše demokracije? Nisu li demokratski teoretičari, usprkos brojnim empirijskim istraživanjima koji dokazuju suprotno, predugo inzistirali na ideji da su birači u stanju utjecati bilo na izbor vladinih politika ili barem na izborima kazniti neuspješne političare? Nije li već predugo propisivana terapija za bolesti demokracije bila „više demokracije“, iako je od nje pacijentu bilo samo gore? U izlaganju će biti najviše govora o jazu između demokratskih ideala i demokratske realnosti i mogućnostima i izgledima da se taj jaz prebrodi.

Tonči Kursar će govoriti o različitim tumačenjima demokracije uoči krize 2007./2008., dilemama post-demokracije te koliko je opravdan strah da će demokracija nestati.

Moderator: Željko Ivanković

 

Planirane daljnje rasprave:

  • Nobelovci iz prirodnih znanosti
  • Ekonomska elita: Vladar iz sjene?
  • Demokracija u europskoj periferiji

 

Prethodne rasprave možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Nestandardni oblici rada

Mediji i politika

Dugoročni rast hrvatske ekonomije

Financijalizacija


Ključne riječi:

Ana Matan, demokracija, rasprava, Tonči Kursar

Vezane vijesti

Prednosti članstva