Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Nacionalna rasprava – Bijela knjiga o budućnosti Europe

U organizaciji članova hrvatskog izaslanstva Europskog gospodarskog i socijalnog odbora održana je Nacionalna rasprava o budućnosti Europe, temeljem pet scenarija iz Bijele knjige predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO, tripartitno savjetodavno tijelo Europske unije koje okuplja predstavnike europskih sindikata, poslodavaca i udruga civilnog društva) organizira rasprave o budućnosti Europe u svim državama članicama kako bi prikupio stajališta, prioritete i pitanja ključnih dionika iz poslovnog sektora, sindikata, civilnog društva i akademske zajednice o tome kakvu budućnost želimo za Europsku uniju.

Temelj za ove rasprave je Bijela knjiga o budućnosti Europe: Razmatranja i scenariji za EU27 do 2025. koje je iznio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Bijelu knjigu objavila je 1. ožujka 2017. Europska komisija, a u njoj se iznosi pet scenarija o tome kako bi se Europa mogla razvijati do 2025. godine na raznim područjima, primjerice na području jedinstvenog tržišta i trgovine, migracija i sigurnosti ili ekonomske i monetarne unije.

Nacionalna rasprava o budućnosti Europe u Hrvatskoj održala se u organizaciji izaslanstva EGSO-a u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, 29. svibnja 2017. Domaćini rasprave bili su izaslanici EGSO-a: iz Skupine radnika predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, iz Skupine poslodavaca direktorica Predstavništva HGK u Bruxellesu Dragica Martinović te iz Skupine raznih interesa Toni Vidan iz Zelene Akcije.

Scenarije Bijele knjige uvodno je predstavio voditelj Predstavništva Europske komisije u RH, Branko Baričević. Poslije uvodne riječi domaćini Martinović, Vidan i Ribić dali su svoje osvrte na scenarije razvoja EU s aspekta poduzetništva, održivog razvoja, ekonomskog rasta i radno-socijalnih prava nakon čega se povela interaktivna rasprava s gostima.

Drugi krug izlaganja, popraćen također raspravom, bio je posvećen geopolitičkim, gospodarskim i društveno-kulturnim aspektima pojedinih scenarija i hrvatskog članstva u EU koje su predstavili dr. sc. Višnja Samardžija s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, prof. dr. sc. Boris Cota s Ekonomskog fakulteta te mr. sc. Zvonimir Savić i Davorko Vidović, obojica iz Hrvatske gospodarske komore.

Stajališta i ideje o budućnosti Europske unije i položaju Hrvatske unutar EU iznesena kroz raspravu, izaslanstvo EGSO-a će sažeti, a zajedničke zaključke pripremiti za uključenje u mišljenje EGSO-a o budućnosti Europe koje će se objaviti u srpnju 2017. godine. Svrha tog mišljenja je prije izbora u EU u lipnju 2019. utjecati na odluke EU-a u vezi sa smjerom kojim se želi krenuti u predstojećim mjesecima i u vezi s budućnošću Europe.


Ključne riječi:

Bijela knjiga, budućnost EU, EGSO, Europska unija, rasprava

Vezane vijesti

Prednosti članstva