Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Najava rasprave – Danijela Dolenec o neliberalnim demokracijama

Nakon dosadšnjih rasprava o medijima i politici, dugoročnom rastu hrvatske ekonomije, nestandardnim oblicima rada, financijalizaciji, krizi demokracije te perspektivama znanosti i visokog obrazovanja, Danijela Dolenec, docentica na FPZG-u će predstaviti temu sedme rasprave: Demokracije: dobre, loše, zle?
U četvrtak, 8. prosinca  u 11:00 sati u Sindikatu znanosti.

29. studenoga 2016.

Dosadašnjih šest diskusija bilo je posvećeno medijima i politici, dugoročnom rastu hrvatske ekonomije, nestandardnim oblicima rada, financijalizaciji, krizi demokracije te perspektivama znanosti i visokog obrazovanja.

Tema sedme rasprave su:

Demokracije: dobre, loše, zle?

U četvrtak, 8. prosinca  u 11:00 sati Florijana Andrašeca 18a/ I kat

Uvodno će temu predstaviti:

dr. sc. Danijela Dolenec, docentica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

Kad se krize suvremenih demokracija analiziraju u istočnoj Europi, skloni smo uzroke pripisivati povijesnim skretanjima, mentalitetima ili oportunističkim elitama. Literatura o ovoj regiji tako opisuje devijantnu modernizaciju, divlji kapitalizam, pa i defektnu demokraciju. Nakon što je Orban, u često citiranom govoru iz 2014., izrazio namjeru izgradnje neliberalne demokracije u Mađarskoj, upravo je taj pojam postao najčešća oznaka problema s demokracijom u post-socijalističkom prostoru.

Danijela Dolenec svoja je razmišljanja već predstavila na Sveučilištu u Leidenu, u jednoj diskusiji u Budimpešti, te u članku s Mislavom Žitkom u GOJ. U predstojećem zagrebačkom izlaganju afirmira tezu da „pojam neliberalne demokracije točno ukazuje na neke suvremene pokazatelje demokratske krize, kao što su prevelika koncentracija izvršne vlasti ili ugroza manjinskih prava, ali je nemoćan u pokušaju objašnjenja njihovih uzroka.  Stoga zagovaram napuštanje tog pojma, te polazim od pretpostavke da se u korijenu krize demokracije nalaze društvene posljedice politike ekonomskog liberalizma. Nakon što tako postavimo analizu, možemo argumentirati da ista kriza pogađa i istočnu i zapadnu Europu, s tom razlikom da se u istočnoj Europi ona razvija brže i uz razornije posljedice.“

Moderator: Željko Ivanković

 

Planirane daljnje rasprave:

  • Ekonomska elita: Vladar iz sjene?
  • Etika u suvremenoj prirodnoj znanosti

 

Prethodne rasprave možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Perspektive znanosti i visokog obrazovanja

Kriza demokracije

Financijalizacija

Nestandardni oblici rada

Dugoročni rast hrvatske ekonomije

Mediji i politika

 


Ključne riječi:

Danijela Dolenec, demokracija, neliberalna demokracija, rasprava

Vezane vijesti

Prednosti članstva