Najava: Predstavljanje prvih rezultata o nejednakosti plaća u RH

Sindikat znanosti odlučio je potaknuti raspravu o nejednakostima i napraviti prvi korak, financirati istraživanje o nejednakostima u plaćama. Prve rezultate analize podataka i mjera nejednakosti u promatranom periodu od 2000. do 2015. predstavit će Ivo Bićanić, Željko Ivanković i Matija Kroflin.

22. veljače 2017.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poziva vas na prvo javno predstavljanje rezultata projekta:

Istraživanje nejednakosti plaća u Republici Hrvatskoj

Srijeda, 1. ožujka u 12 sati
Florijana Andrašeca 18A/1. kat

Nejednakost u Hrvatskoj nije posebno istraživana. Procjene i izračuni o nejednakosti uglavnom su bili usputni dio istraživanja o efikasnosti socijalne politike ili poreznog sustava, usporedbe plaća u javnom i privatnom sektoru te istraživanja siromaštva. Postoji očigledan manjak interesa za tu temu. Razlozi zašto je tome tako kreću se od samog nedostatka podataka, do ideoloških razloga. No, nezainteresiranost za tu temu, bez obzira na sva ograničenja, s današnjeg aspekta kada je nejednakost jedna od glavnih globalnih tema, ne može se više opravdati.

S obzirom na navedeno Sindikat znanosti je odlučio potaknuti raspravu o nejednakostima i napraviti prvi korak, financirati istraživanje o nejednakostima u plaćama. Plaće su samo dio prihoda stanovništva, ali o isplati bruto i neto plaća za posljednjih petnaest godina postoje određeni dostupni podaci koji omogućavaju provođenje određenih analiza. Stoga se upravo istraživanje u nejednakostima plaća postavilo kao logičan prvi korak.

Kao izvor podataka korišten je izvještaj DZS-a RAD-1G od 2000. do 2015. godine, a koji omogućava promatranje zaposlenih prema ukupno 20 dohodovnih razreda. Uz tu seriju korištena je i struktura zaposlenih prema isplaćenim bruto plaćama i to u mnogo većem broju dohodovnih razreda. Ti su podaci za ovo istraživanje ustupljeni od strane Regosa te od 2003. do 2007. obuhvaćaju ukupno 83 razreda, a od 2008. do 2015. ukupno 164 dohodovna razreda.

Prve rezultate analize navedenih podataka i mjera nejednakosti u promatranom periodu predstavit će: prof. dr. sc. Ivo Bićanić, dr. sc. Željko Ivanković i Matija Kroflin, mag. oec.

 


Ključne riječi:

istraživanje o nejednakosti, Ivo Bićanić, Matija Kroflin, nejednakost, Željko Ivanković

Vezane vijesti

Prednosti članstva