Sindikati zbog Vladinih postupaka uputili prigovor europskim institucijama

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u prijepodnevnim satima Vilim Ribić je izvijestio okupljene novinare o detaljima i ishodu svog sudjelovanja na 483. plenarnoj sjednici Europskog ekonomskog i socijalnog odbora u sklopu hrvatske delegacije. Uz to što se radilo o povijesnom uključivanju hrvatskih predstavnika sindikata u rad savjetodavnih tijela Europske komisije, prilike je bilo i da se […]

21. rujna 2012.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u prijepodnevnim satima Vilim Ribić je izvijestio okupljene novinare o detaljima i ishodu svog sudjelovanja na 483. plenarnoj sjednici Europskog ekonomskog i socijalnog odbora u sklopu hrvatske delegacije. Uz to što se radilo o povijesnom uključivanju hrvatskih predstavnika sindikata u rad savjetodavnih tijela Europske komisije, prilike je bilo i da se čelne ljude te europske institucije upozori na niz kršenja europskih standarda i vrijednosti od strane aktualne Vlade u trenutnom socijalnom sporu sa sindikatima javnih službi, što će biti i formalizirano službenim pismom Matice Odboru. Očekuje se kako će to rezultirati pritiskom europskih krugova na Vladu da poštuje europske socijalne tekovine.

Predsjednik Matice komentirao je i najave Slavka Linića o 20.000 otkaza u javnom sektoru, ocjenivši ih paušalnima i bez analitičke podloge. Još jednom je istaknuo kako problem javnog sektora nije predimenzioniranost, već neučinkovitost, te da rješenje tog problema nije u daljnjem rezanju javne potrošnje, nego u smislenim strukturnim reformama.

Poslušajte audio zapis s tiskovne konferencije:


Tiskovna konferencija Matice – Rezultat boravka sindikalne delegacije na Europskom ekonomskom i socijalnom odboru


Ključne riječi:

EESC, Europski gospodarski i socijalni odbor, Matica hrvatskih sindikata, Slavko Linić, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva