Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Srednja.hr, 11.6.2018. – U Srbiji pušu vjetrovi slobode kakvih u Hrvatskoj nema

Prenosimo zanimljivu vijest s portala Srednja.hr o tome kako se u Srbiji odnose prema rektorima koji krše zakon.

12. lipnja 2018.
Prenosimo zanimljivu vijest s portala Srednja.hr o tome kako se u Srbiji odnose prema rektorima koji krše zakon. Članak pročitajte u cijelosti u nastavku:

U Srbiji pušu vjetrovi slobode kakvih u Hrvatskoj nema: Ministar smijenio rektora koji je kršio zakon

Datum: 11.6.2018. Autor: Dora Kršul

Prije tri mjeseca pisali smo o reizabranom rektoru Univerziteta u Kragujevcu, koji je usprkos brojnim aferama dobio jednoglasnu podršku tamošnjeg Senata za novi mandat. Rektor Nebojša Arsenijević bio je suočen s optužbama da je vlastitom sinu ‘sredio’ doktorat iako nije završio diplomski studij, njegovo razrješenje prethodno je predložila državna Agencija za borbu protiv korupcije, a i ministar obrazovanja apelirao je na spornog rektora da podnese ostavku. Resorni ministar sada je smijenio problematičnog rektora.

Na slici: Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević | Foto: www.kg.ac.rs

Srpski ministar obrazovanja Mladen Šarčević smijenio je rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića. Prethodno su mu pripisivane brojne afere, a njegovo razrješenje prethodno su tražili državna Agencija za borbu protiv korupcije, Odbor Skupštine Srbije kao i Nacionalni savjet za visoko obrazovanje.
Kao razlog za njegovu smjenu ministar Šarčević navodi neponištavanje doktorata sina rektora Arsenijevića koji je upisao doktorat dok još nije završio diplomski studij, prenosi Insajder.

– Znači, to je presedan i to nema veze sa ostalim tipovima provjere doktorata koji se rade, rekao je  ministar Šarčević i dodao kako svojim nalogom za smjenu rektora Arsenijevića nije ugrozio autonomiju sveučilišta te da je imao pravo reagirati na osnovu nepoštivanja odluke prosvjetne inspekcije.

Naime, prosvjetna inspekcija utvrdila je nekoliko nepravilnosti, a najistaknutija od njih bila je ta da sin rektora Arsenijevića posjeduje doktorat usprkos tome što nema završen diplomski studij. Srpski mediji pisali su o tome da je upravo otac svome sinu ‘sredio’ preuranjeni doktorat. Bez obzira na to, Senat Univerziteta u Kragujevcu odlučio je da neće smijeniti problematičnog rektora, a krajem veljače jednoglasno mu je izglasalo novi mandat.

Ministar obrazovanja Šarčević apelirao je tada na Arsenijevića da podnese ostavku, na što se ovaj oglušio, a potom se prosvjetna inspekcija krenula baviti kragujevačkim rektorom. Nakon nalaza inspekcije, ministar je prošli tjedan smijenio Arsenijevića.


Ključne riječi:

rektor, smjena, Srbija, srednja.hr

Vezane vijesti

Prednosti članstva