Ribić se već prvi dan u Bruxellesu izborio za kritiku Vlade

Prenosimo članak Tomislava Krasneca iz Večernjeg lista o aktivnostima hrvatskih predstavnika u EGSO-u. U prilogu preuzmite službeni prijevod deklaracije Radničke skupine.

10. srpnja 2013.

Prenosimo članak Tomislava Krasneca iz Večernjeg lista o aktivnostima hrvatskih predstavnika u EGSO-u. U prilogu preuzmite službeni prijevod deklaracije Radničke skupine.

Još jedna institucija Europske unije, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), primila je danas i hrvatske predstavnike, a u tom tijelu, u kojem sjede predstavnici nevladinih udruga, sindikata i poslodavaca, Hrvatsku predstavlja i sindikalist Vilim Ribić. On se već prvog dana izborio za to da tzv. Radnička skupina unutar EGSO-a uputi kritiku hrvatskoj Vladi.

– Već prvog dana u ovoj EU instituciji građani Hrvatske imaju rezultate našega rada, a to je deklaracija koju je usvojila Radnička skupina i u kojoj se upozorava Vlada RH da mora poštivati socijalna i radnička prava, kolektivno pregovaranje, te da mora od danas prilagoditi svoje postupanje standardima europskog socijalnog modela – rekao je Ribić u Bruxellesu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja vjeruje da će taj pritisak iz Bruxellesa kroz deklaracije EGSO-a – jedne od najmanje utjecajnih institucija EU, ali ipak institucije EU – natjerati ministra Miranda Mrsića na popuštanje zahtjevima hrvatskih sindikata.

– Taj pritisak mora rezultirati, samo treba vremena. Ali to već ide polako. Već su oni dobili jedno pismo u studenom. Već Mrsić mijenja ploču i ne govori što je prije govorio – rekao je Ribić, koji očito smatra da ga nova pozicija u EGSO-u u Bruxellesu osnažuje u Hrvatskoj.

Novi članovi EGSO-a iz Hrvatske su još i Marina Škrabalo (GONG), Toni Vidan (Zelena akcija), Lidija Pavić-Rogošić (Odraz), Anica Milićević-Pezelj (SSSH), Dragica Martinović Džamonja (HGK), Davor Majetić (HUP), Violeta Jelić (HOK) i Marija Hanževački (Nezavisni hrvatski sindikati).

Izvorni članak dostupan je na web stranicama Večernjeg lista.

dcl-hrv_


Ključne riječi:

EESC, Europski gospodarski i socijalni odbor, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva