Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

N1 Poduzetnički mindset, 25.5.2020. – Sučeljavanje Oreščanina i Ribića

Uz snimku sučeljavanja objavljujemo i demanti netočnih izjava vezanih uz financijske podatke o Sindikatu znanosti koje g. Ribić nije imao priliku razjasniti tijekom same emisije

28. svibnja 2020.

Demanti netočnih tvrdnji o sredstvima Sindikata izrečenih u dvoboju Ribić – Oreščanin

Kao što se može vidjeti iz snimke, gospodin Oreščanin je govorio o financijskom stanju Sindikata. Ono što je rekao je tendenciozno i neutemeljeno u činjenicama.

Gospodin Ribić je dva puta pokušao odgovoriti na to pitanje, ali mu voditelj prvi put nije dao jer se radilo o isteku vremena, a drugi put se voditelj nije vratio na tu temu iako ga je na početku drugog dijela emisije gospodin Ribić to zamolio, a voditelj obećao.

Netočno je da Sindikat znanosti prima od 1-2 milijuna kuna godišnje iz državnog proračuna. Sindikat se u potpunosti financira od članarine i drugih vlastitih prihoda. Jedini javni novac koji se isplaćuje na račun Sindikata odnosi se na namjenska sredstva Europske unije (Europski socijalni fond) za projekte koje Sindikat trenutno provodi, a koji su odobreni temeljem kompetitivnog javnog natječaja. Čak kada bi Sindikat i primao nekakva sredstva od države, to nije nikakav krimen, jer je uobičajeno u mnogim demokratskim državama da poslodavci sufinanciraju rad sindikalnih organizacija (u Italiji, npr.). U Hrvatskoj to nije slučaj.

Netočna je informacija da Sindikat znanosti ima godišnje prihode od imovine u iznosu od 5 milijuna kuna, kao i da su ukupni prihodi sindikata u rasponu od 15 do 20 milijuna kuna.

Nadalje, točno je da aktiva odnosno imovina poduzeća Sindikat gradnja d.o.o. u vlasništvu Sindikata znanosti iznosi nešto manje od 45 milijuna kuna, međutim taj se iznos odnosi na vrijednost poslovne zgrade koju je Sindikat putem svoga poduzeća izgradio za svoje potrebe, a ne na likvidna sredstva kojima je moguće slobodno raspolagati.

Također je netočna informacija da Sindikat godišnje „na stranu stavi“ 5 milijuna kuna, a izvan pameti je informacija da imovina Sindikata u likvidnim sredstvima iznosi između 80 i 100 milijuna kuna.

Istina je da Sindikat znanosti kao neprofitna organizacija ne ostvaruje dobit, već je sukladno Statutu i pripadajućim pravilnicima dužan određeni iznos financijskih sredstava godišnje akumulirati u štrajkaški fond i druge fondove po odluci nadležnih tijela Sindikata, čije korištenje je strogo namjenski ograničeno i čija se sredstva u pravilu trebaju potrošiti u tekućoj godini, osim štrajkaškog fonda.

Rad Sindikata znanosti nadziru unutarnja i vanjska tijela. Od osnutka svi su izvještaji nadzornih vijeća, čijih se 7 članova bira u tajnom glasovanju na Saboru Sindikata, veoma pozitivni. Nemoguće je da bi se 11 saziva nadzornih vijeća u 30 godina kroz koji je prošlo sedamdesetak ljudi oglušilo o nepravilnosti da ih je bilo. Nikada niste čuli niti za jednu aferu iz Sindikata.

Rad Sindikata kontrolira i ovlašteni revizor koji je po Zakonu dužan obaviti reviziju financijskog poslovanja Sindikata i čiji su izvještaji svaki godine izuzetno pozitivni, jer se u provođenju odluka internih tijela Sindikata radi uredno i strogo po propisima.

I na koncu, dužni smo naše financijske izvještaje, sukladno zakonu, slati Ministarstvu financija.


Ključne riječi:

Dražen Oreščanin, Poduzetnički mindset, Saša Cvetojević, Vilim Ribić

Vezane vijesti

Prednosti članstva