N1 Newsroom, 21.1.2021. – Ribić: Poruka je jasna – nemojte kritizirati jer bi mogli biti kažnjeni

Glavni tajnik Sindikata Vilim Ribić gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao odluku suda po kojoj Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja mora platiti odštetu Hrvatskim studijima i Sveučilištu u Zagrebu

22. siječnja 2021.

Ribić navodi da odštetu ne moraju platiti zbog štrajka nego zbog kritičke riječi.

“Ne zbog štrajka nego zbog izjava koje smo tijekom štrajka iznosili, upućene kritičke riječi prema radu, postupcima i djelovanju uprave Sveučilišta u Zagrebu i uprave Hrvatskih studija. Kažnjeni smo s oko 22 000 kuna koje sindikat treba platiti Sveučilištu zato što je ono uvrijeđeno i oklevetano”, kazao je Ribić.

Podsjetio je koje su to izjave zbog kojih je potrebno platiti odštetu.

“Rekli smo da su odluke sveučilišta nezakonite, da su te odluke loše, od kojih su lošije samo neke u vrijeme u komunizma. Stanje na sveučilištu je jako loše, nikad lošije. Sveučilište krivo shvaćaju autonomiju sveučilišnu. Po svemu sudeći, u vrijeme štrajka ne bismo smjeli uputiti niti jednu kritičku riječ. Sveučilište je tražilo naknadu štete. Mislim da je ovo skandal prvorazrednih razmjera. Ovo nije naknada štete, kakvu je to štetu sveučilište od naših izjava moglo imati, već je to kazna za izrečenu riječ”, istaknuo je Ribić.

“To je prestrašno na koji način funkcioniraju hrvatski sudovi i ta sprega koja postoji s dijelom uprave zagrebačkog sveučilišta. Radi se o civilizacijskom padu sveučilišta. Sveučilište je zadnje koje bi trebalo proganjati kritičku riječ”, dodao je.

Ribić smatra da je nezamislivo da sveučilište guši slobodno iskazanu riječ.

“Poruka je potpuno jasna svima – nemojte kritizirati jer bi mogli biti kažnjeni.”

 


Ključne riječi:

autonomija sveučilišta, Hrvatski studiji, N1, Newsroom, Sveučilište u Zagrebu

Vezane vijesti

Prednosti članstva