Manipulacije u službi poslodavaca

Novinski naslovi netočno upućuju da Sindikat pristaje na zamrzavanje plaća.

24. veljače 2009.

Zgroženi nekim novinskim naslovima i tekstovima od utorka 24. siječnja, povodom sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća dan prije, a koji sugeriraju kako je gospodin Ribić spreman prihvatiti zamrzavanje plaća ovim putem poručujemo svojim članovima da se u našim stajalištima ništa nije promijenilo od jedanaestog mjeseca prošle godine (vidi Stavovi Matice od 14.studenog 2008. ).

Pojedini mediji namjerno nam u usta stavljaju izjave koje bi ONI htjeli da mi izgovorimo. Ponekad se sasvim korektni tekstovi opremaju manipulatorskim naslovima, a podaci se tumače na nekorektan, netočan i pristran način. Neki mediji interese svojih vlasnika stavljaju daleko ispred općeg dobra. Sve to što se sada događa u medijima odraz je opće kampanje čiji je cilj prebacivanje rizika poslovanja poslodavaca u ovim teškim vremenima na društveni, tj. na naš trošak, dok se u dobrim vremenima profiti dijele privatno.

U funkciji pritiska na naše plaće su i tvrdnje o svakodnevnom otpuštanju 150 radnika. Nepouzdanost tih tvrdnji potvrđuju i službeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Svake godine u siječnju nezaposlenost poraste za otprilike 3%, dok je ove godine ona porasla u odnosu na prosinac za 5,8%. U isto vrijeme, na godišnjoj razini, nezaposlenost je 3% manja nego u siječnju prošle godine. O tome je govorio gospodin Ribić, ali to nije naišlo na odgovarajući odjek. Jasno je zašto. Treba očekivati daljnje napade i podmetanja sindikatima, koji su u ovim trenucima jedina obrana vrijednosti našega rada.

Potvrdu naših stavova pročitajte u demantiju koji smo uputili uredništvu Poslovnog dnevnika. Pročitajte i tekst Vladimira Niševića (Poslovni dnevnik 23.02.2009.) na koji smo reagirali.


Ključne riječi:

Gospodarsko socijalno vijeće, napadi na sindikat, reakcija na medije, smanjenje plaća

Vezane vijesti

Prednosti članstva