Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Screenshot/N1

Kroflin: Tko ima koeficijent 8, ako profesor ili znanstvenik na kraju karijere ima 4?

N1, 5.12.2023. – Ne smije nam se dogoditi snažna kompresija najnižih i najviših plaća u sustavu jer se time ruše motivacijske silnice. O sustavu ocjenjivanja treba pažljivo promisliti i pokušati prevenirati zloupotrebe

6. prosinca 2023.

Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata gostovao je na N1 Hrvatska. Istaknuo je kako Sindikat kroz implementaciju novog Zakona očekuje bitan rast plaća asistenata, nenastavnog i neznanstvenog osoblja. Stručni suradnici, pravnici, laboranti, računovođe, bez njih ustanove ne mogu funkcionirati. Bez kvalitetnih ljudi na tim radnim mjestima, profesori i znanstvenici ne mogu raditi svoj posao. Istaknuo je kako se u sustavu ne smije dogoditi snažna kompresija najnižih i najviših plaća jer to ruši motivacijske silnice te stoga moraju rasti i najviše plaće.

Ponovio je kako je izrazito bitno što se komparativno događa s plaćama u drugim javnim službama i privredi.

“Novi Zakon predlaže raspon koeficijenata od jedan do osam. Jedan su najniža radna mjesta, a koeficijent za nekoga tko je u sustavu znanosti i visokog obrazovanja napravio sve što je mogao, bio je izvrstan tijekom karijere i pred mirovinu je, njegov koeficijent je oko četiri. Naše pitanje je tko je onda u razini koeficijenta osam? Temeljem kojeg kriterija i koja su to radna mjesta?”, rekao je i zaključio da nije korektno od Vlade da još uvijek nije sindikatima dostavila uredbe o koeficijentima.

Problematizirao je i sustav ocjenjivanja koji propisuje Zakon, a koji za neka radna mjesta nije uopće izvediv te bi umjesto instrumenta nagrađivanja mogao biti alat stvaranja pritisaka i razdora među zaposlenicima. Također, sustav nije postavljen tako da postoji zatvoreni krug, da onaj koji nekoga ocjenjuje bude ocijenjen od drugih ljudi. Iako Sindikat nije načelno protiv dodatnog nagrađivanja zaposlenika kroz ocjenjivanje, nužno je imati na umu da navedeno može izazvati i velike probleme te je potrebno, kroz uredbe i pravilnike koji bi trebali detaljnije definirati sustav, pokušati predvidjeti moguće zloupotrebe i prevenirati probleme. Za to ima vremena jer bi sustav ocjenjivanja trebao biti implementiran tek od 2025. godine. Sindikat će u navedenim procesima biti aktivan i pokušati zaštititi interese svih zaposlenika.

Kroflin je još jednom istaknuo i nekoliko problema unutar našeg sustava vezanih za Zakon, a o kojima Sindikat govori posljednjih dana. To su:

  • potreba za propisivanjem iznimki za projektna radna mjesta u sustavu znanosti i visokog obrazovanja,
  • uvođenje prava asistenta da dobije dodatak za doktorat odmah nakon što doktorira bez ikakve potrebe da o tome nešto odlučuje poslodavac,
  • uvođenje dva stupnja plaće za radno mjesto asistenta kako bi se isto učinilo atraktivnijim i
  • pronalaženje rješenja za ugovaranje dodatka za posebne uvjete rada kroz granski kolektivni ugovor što nije kompatibilno s trenutnim rješenjem u Zakonu o plaćama.

Istaknuo je kako Zakon otvara i potencijalni problem ustanova s upravljanjem vlastitim prihodima što je bitno pitanje za mnoge od njih.


Ključne riječi:

Glavni tajnik, Matija Kroflin na N1, zakon o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva