HRT Otvoreno, 18.10.2016. – O sastavu nove Vlade

U emisiji Otvoreno gostovali su prof. dr. sc. Ivan Koprić s Pravnog Fakulteta u Zagrebu, ekonomski analitičar Velimir Šonje, predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić i kolumnist Tomislav Klauški. Tema je bila sastav Vlade Andreja Plenkovića, a najviše se govorilo o ekonomskom kvartetu Martina Dalić – Zdravko Marić – Tomislav Ćorić – Goran Marić i kakve posljedice takav izbor kadrova ima na ekonomski smjer zemlje. Riječi je bilo i o aferama koje se vežu uz novog ministra znanosti Pavu Barišića.

20. listopada 2016.

U emisiji Otvoreno gostovali su prof. dr. sc. Ivan Koprić s Pravnog Fakulteta u Zagrebu, ekonomski analitičar Velimir Šonje, predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić i kolumnist Tomislav Klauški. Tema je bila sastav Vlade Andreja Plenkovića, a najviše se govorilo o ekonomskom kvartetu Martina Dalić – Zdravko Marić – Tomislav Ćorić – Goran Marić i kakve posljedice takav izbor kadrova ima na ekonomski smjer zemlje. Riječi je bilo i o aferama koje se vežu uz novog ministra znanosti Pavu Barišića.

Snimku cijele emisije i popratni tekst prenosimo s web stranica HRT-a:

Otvoreno: Nova Vlada reformska i stabilna?

Konačno smo saznali imena ministara s kojima će Andrej Plenković tražiti povjerenje u Hrvatskom saboru. 14 Hrvatska vlada  donosi niz iznenađenja – što od nje očekuju prof. dr. Ivan Koprić s Pravnog Fakulteta, ekonomski analitičar Velimir Šonje, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić i kolumnist Tomislav Klauški?

U prošlom smo Vladi imali mantru reforme, a sada imamo mantru stabilnosti – rekao je kolumnist 24 sata Tomislav Klauški koji smatra da će Plenković učiniti sve da vladu održi 4 godine, a tome bi mu moglo pomoći što u Vladi nema Bože Petrova. Petrov će kontrolirati dnevni red Sabora, makar prve dvije godine što je i najvažnije. Tu može biti veća konkurencija Plenkoviću. U Saboru će Petrov dobiti i na medijskoj vidljivosti te politički renome, dodaje Klauški. Ipak, premijer će i u Saboru imati utjecaja smatra kolumnist 24 sata. Plenković ipak ima i u Saboru svoje ljude tipa Milijian Brkić koji bi mogao biti bič koji će držati članove HDZ-a na okupu.

Za sad, od svih kandidata jedino Pavo Barišić, izvjesni ministar znanosti, iza sebe ima aferu iz bivšeg djelovanja. Njegov slučaj prokomentirao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Imperativ je da Barišić to razjasni usuprotno HDZ-u se otvara novi slučaj Crnoja što je vrlo nezgodno kada nova garnitura stranke pokušava ostvariti dojam civiliziranosti. Ribić je spomenuo i neke od navoda današnjih portala koji Barišića optužuju da je u nekoliko navrata koristio dvostruke dnevnice, putovao na stručne skupove sa osobama koje za njih nisu bile adektvatne te se natjecao za stan preko Sveučilišta u Splitu.
Da vlada neće biti reformska večeras je istaknuo prof. dr. Ivan Koprić s Pravnog Fakulteta. Koprić upozorava da javnost nije upoznata s niti jednom reformom ili barem planom djelovanja nove administracije.  Dosad u ovoj zemlji su političari samo govorili o mogućnostima reformi a nisu zagrizli tu temu. Profesor s Pravnog fakulteta smatra da bi se taj trend mogao nastaviti s obzirom da javnost još uvijek ne zna što će točno raditi nova Vlada. Bojim se da zapravo kako je išlo s poslagivanjem kadrovske situacije će sada tek ti ljudi koji su večeras sazanali da će biti ministri pisati neku domaću zadaću za sutra ujutro i to je neozbiljno.

Klauški smatra da je Plenkovićeva vlada anti-Karamarkova vlada. Oni koji su se hvalili da su njegovi prijatelji više nisu ministri. Tome u prilog ide i činjenica da je mandatar Milijana Brkića postavio u Sabor, a ne u Vladu, smatra kolumnist. Što se tiče potencijalne ministrice Obuljen, kolumnist smatra da se tim imenovanjem Plenković pokazao dosta čvrst.
Što se ekonomije tiče, gosti su potanko analizirali trojac Marić-Dalić-Ćorić. Zdravko Marić trebao bi biti ministar financija, Martina Dalić ministrica gospodarstva i Tomislav Ćorić – ministar rada i mirovinskog sustava. Ekonomski analitičar Šonje smatra da je to dobar potez premijera. Marić je s Oreškovićem dokazao kao izvrstan ministar, no pitanje je koliko bi on bio reformator da nije bilo Oreškovića, a što je Hrvatskoj potrebno. Sa dolaskom Martine Dalić jača se reformski potencijal Vlade. Ekonomist nije štedio riječi hvale ni za ministra rada i mirovinskog sutava. Čorić je priznat u ekonomskim krugovima i dobar je poznavatelj mirovinskog sustava što je bitan dio njegovog posla.
S ekonomskim analitičarem ne slaže se predsjednik Matice hrvatskih sindikata. Ja se ne bi složio sa ovim ocjenama. Ekonomska paradigma ostaje nepromjenjena – element pesimizma u elementu sveopćeg nadanja. Ova vlada ima par dobrih političara i vrlo stručne ljude i tu je Šonje u pravu ovaj trojac je stručan, ali Hrvatska je u izvanrednom stanju. Ribić smatra da je ključan problem Hrvatske u iseljavanju mladih i radno sposobnih.
Promijenama se ne nada ni prof. dr. Ivan Koprić s Pravnog Fakulteta. Idemo istim putem kao i do sada. Njezin sastav ne pokazuje neku spremnost na reforme. Profesor dvoji koliko je osnovana funkcija Mosta u Vladi. Nisam siguran u to što je pozicija Mosta jer se sjećam da su prije godinu dana zagovarali rješenja od kojih su odstupilo. Nudili su se nekakvi odgovori koji su više palijativne naravi da se ne pokaže sva dubina krize upravljanja u ovoj zemlji.

Gosti su u više navrata istaknuli kako Plenković nije iznio jasan plan i program svoje buduće Vlade, pa javnost još ne zna kako će djelovati. Ipak, svi su se složili kako novoj Vladi treba dati priliku da se dokaže.

Najviše neslaganja i to u ekonomskim pitanjima koje mora provesti buduća Vlada, večeras su pokazali ekonomski analitičar Velimir Šonje i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Imena ministara koji bi sutra trebali tražiti mandat ispred Hrvatskog Sabora:
Zdravko Marić – ministar financija
Davor Ivo Stier – ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade
Damir Krstičević – ministar obrane
Martina Dalić – ministrica gospodarstva
Oleg Butković – ministar prometa
Gari Cappelli – ministar turizam
Lovro Kuščević – ministar graditeljstva
Gabrijela Žalac – ministrica fondova EU-a i regionalnog razvoja
Tomislav Tolušić – ministar poljoprivrede
Tomislav Ćorić – ministar rada i mirovinskog sustava
Milan Kujundžić – ministar zdravstva
Tomo Medved – ministar branitelja
Pavo Barišić – ministar znanosti
Nina Obuljen Koržinek – ministrica kulture
Nada Murganić – ministrica demografije i socijalne politike

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:


Ključne riječi:

Ivan Koprić, Otvoreno, sastav nove Vlade, Tomislav Klauški, Velimir Šonje

Vezane vijesti

Prednosti članstva