HRT Otvoreno, 15.12.2016. – O državnom proračunu za 2017.

Svoje tumačenje državnog proračuna za 2017. u emisiji Otvoreno na HRT-u iznijeli su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, suvlasnik i direktor tvrtke Nanobit Alan Sumina, ministar financija Zdravko Marić te SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

16. prosinca 2016.

Svoje tumačenje državnog proračuna za 2017. u emisiji Otvoreno na HRT-u iznijeli su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, suvlasnik i direktor tvrtke Nanobit Alan Sumina, ministar financija Zdravko Marić te SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

Vijest i video snimku emisije prenosimo s HRT-a:

Kako državni proračun za 2017. godinu tumači ministar financija, a kako oporba? Što o njemu misle poduzetnici i sindikati? U Otvorenom su gostovali ZDRAVKO MARIĆ, ministar financija, BRANKO GRČIĆ, SDP, VILIM RIBIĆ, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i ALAN SUMINA, suvlasnik i direktor Nanobita.

Zadovoljan sam, u relativno kratkom roku složili smo dobar i kvalitetan proračun za iduću godinu, rekao je Zdravko Marić. Rekao je kako proračun treba gledati u cjelovitosti, a ne po segmentima, kako to obično biva. Istaknuo je kako su pojednostavnili porezni sustav. Na upit o rastu rashoda za 6,7 milijardi, rekao je da se 2,9 milijardi financira iz EU pomoći. Naveo je kako je 700 milijuna kuna predviđeno za rast mase plaća, a 300 milijuna za rast mirovina. Na pitanje voditelja hoće li netko podnijeti ostavku ako se krene u rebalans, našalio se- učinite mi to zadovoljstvo da se i ja maknem iz ove nevolje. Rekao je da se jako dobro zna kolika je odgovornost ministra financija i dodao da odgovorno stoji iza svega što radi i govori.

Branko Grčić rekao je kako je nevjerojatno da niti jedan od 132 amandmana u 7 sati rasprave nije prihvaćen. Smatra da su neki od njih bili vrijedni truda da ih se kvalitetno analizira. Istaknuo je da on cijeni kolegu Marića te zna s čime se suočavao kad je slagao proračun. Ipak, nije mu prihvatljivo da niti jedan od amandmana nije prošao. Rekao je kako izglasani proračun u sebi sadrži ozbiljne rizike. Smatra da u startu ima rupu i da će se sigurno dogoditi rebalans, misleći na pregovore sa sindikatima. Vilim Ribić je rekao da sve ovisi o tome je li Vlada spremna nastaviti razgovore i riskirati puno veće fiskalne terete. Vidjeli smo da svaka vlada nastoji takve terete ostaviti onoj drugoj vladi. Sudski procesi ako započnu, oni će dočekati sljedeću vladu. Za proračun je rekao da preslikava neke postojeće odnose i interesne konstelacije u društvu. Pitanje je je li ovaj proračun odraz neke vizije, dodao je.

Marić je rekao da su u najboljoj mjeri otvorili razgovore s javnim službama. U početku to izgleda lijepo, a kada se ne dogovorimo onda idemo na personalne prozivke i sad smo mi beskrupulozni i nerazumni. Dodao je da se na tu razinu neće spuštati. Rekao je kako ima najbolju namjeru da se u okviru mogućnosti nađe rješenje koje će za državne i javne službenike biti ne samo zadovoljavajuće, nego i poticajno. Na pitanje je li spreman ići u rebalans proračuna, ukoliko se postigne dogovor sa sindikatima koji će premašivati zadane okvire, rekao je da je to uvijek opcija.

Grčiću smeta izjednačavanje sadašnje i prijašnjih vlada. Smatra da to nema smisla jer je kriza počela 2009., a kada je došla Milanovićeva vlada bio je kumulativni pad od minus 10 %. Sve što smo radili godinu-dvije dana je bilo restrukturiranje i uvođenje reda, istaknuo je. Rekao je da je to bio tri puta teži posao od ovog što Marić sada radi. Dodao je i to kako je njegova vlada zaslužna za uzastopni rast koji je omogućio da se otvori pitanje rasta plaća u javnom sektoru. Porezne relaksacije su došle u trenutku kada se fiskalna situacija u Hrvatskoj poboljšala i kada su stvoreni temelji za gospodarski rast, tvrdi. Sada je HDZ- ova Vlada nastavila s tim, a to nije bilo moguće u 2012. i 2013, rekao je. Ribić je na sve to rekao- ne ponovilo se nikada više ono što smo mi prošli s tom vladom!

Alan Sumina rekao je da su hrvatski poduzetnici iz IT sektora očekivali možda malo ambiciozniji proračun jer se pričalo o većem poreznom rasterećenju. Ovo što smo dobili je nekakav kompromis, smatra. Izuzetno je teško biti u poziciji ministra financija jer se na kraju radi o političkom proračunu. Rekao je kako su poduzetnici očekivali da će se porezne stope malo više rastegnuti, tako da početna porezna stopa bude niža od 25 %. Dodao je da se ipak događa pomak u ispravnom smjeru i da ne očekuje čuda preko noći. Ova Vlada, barem zasada, ima malo više sluha za plaće stručnjaka, smatra.

Emisiju pogledajte u cijelosti:


Ključne riječi:

Alan Sumina, Branko Grčić, državni proračun, Otvoreno, Zdravko Marić

Vezane vijesti

Prednosti članstva