HR, U mreži prvog, 20.5.2015. – ‘Izmjene zakona o referendumu su Baukova odmazda’

O novoj referendumskoj inicijativi u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” govorili su predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Enes Čerimagić iz Zelene akcije. Više informacija i video zapis dostupni su u tekstu koji prenosimo s HRT-a.

22. svibnja 2015.

O novoj referendumskoj inicijativi u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” govorili su predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Enes Čerimagić iz Zelene akcije. Više informacija i video zapis dostupni su u tekstu koji prenosimo s HRT-a:

‘Izmjene zakona o referendumu su Baukova odmazda’

Autor: HRT/BS
“Referendum za referendum” projekt je nove građanske inicijative koju čini 15 sindikata i sedam udruga. Namjera je suprotstaviti se zakonskom prijedlogu o prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma u uredima državne uprave. Predlažu i smanjenje potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma.

O novoj inicijativi jutros su “U mreži Prvog” govorili predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Enes Čerimagić iz Zelene akcije.

Čerimagić kaže da su prethodna dva referenduma – o outsorcingu i monetizaciji – bili uspjeh. Ne trebamo mi imati referendum za svako pitanje, to nije potrebno ako vlast uvaži ono zbog čega smo mi prikupljali potpise. Toga je svjestan i Bauk i zato se on i njegovi kolege osvećuju građanima preko Zakona o referendumu jer im žele oduzeti taj instrument, komentirao je. Ne može se njihov novi zakonski prijedlog nikako drukčije protumačiti nego kao odmazda jer i sam Bauk je rekao da su ti referendumi postigli uspjeh, dodao je.

Inicijativa predlaže smanjenje potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma, kako bi ga učinili pristupačnijim građanima. Ne vidim zašto se u Hrvatskoj ne bi tražilo 200.000 potpisa za raspisivanje referenduma, kaže Čerimagić. Kao pozitivne primjere na koje se trebamo ugledati spominje Mađarsku i Italiju.

Predstavnici inicijative protive se i prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma u uredima državne uprave. Ne možete očekivati da će građani doći u urede državne vlasti i dati svoj potpis i osobne podatke, da će pokazati da podržavaju nešto što je protiv te iste vlasti, objašnjava Čerimagić. Dodaje kako se ne može očekivati da se preko 354 ureda državne uprave može doprijeti do svih građana. Šprem kaže i da se radno vrijeme državne uprave poklapa s radnim vremenom mnogih radnika u Hrvatskoj, što im onemogućuje potpisivanje. Ona misli da je zakon o referendumu već dugo upitan i godinama se razmišlja na koji ga način izmijeniti. Ako dođe ovakav kakav je u drugo čitanje, to je kraj demokracije, ističe Šprem.

To nije dobro rješenje, ono oduzima smisao narodnoj inicijativi, kaže Čerimagić i zaključuje: Naša jasna poruka jest – nećete odlučivati bez naroda!


Ključne riječi:

Enes Čerimagić, referendum, referendum o referendumu, Sanja Šprem, U mreži Prvog, Za referendum!

Vezane vijesti

Prednosti članstva