Foto: N1

Bagić: Vlada kaže da ima vremena za razgovor, to je još jedan spin

N1, 9.2.2024. – Reforma plaća bila je dobro zamišljena i Sindikat ju je podržao. No, posao je obavljen jako loše i nestručno. Nezadovoljstvo članova je veliko, vremena za čekanje nema i zato je održan veliki prosvjed na Markovu trgu

10. veljače 2024.

Prof. dr. sc. Dragan Bagić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i član Malog vijeća Sindikata znanosti, komentirao je u petak veliki prosvjed učitelja i profesora na Markovu trgu. Vlada je iznevjerila sve dogovore sa sindikatima. U procesu izrade novog sustava koeficijenata jednom mjesečno sazivala je sindikate i puštala probne balone, a to nije socijalni dijalog.

“Nije bilo razgovora o meritumu – kako će se procijeniti složenost poslova, kako će se ta procjena prevesti u koeficijente, kako će se promjene u odnosima obrazložiti? Vremena za ozbiljne razgovore više nema, Vlada uredbu treba donijeti do kraja mjeseca. Čisti je spin da ima vremena za daljnje razgovore i pregovore”, kazao je Bagić.

Ovo je jedan od tri spina koji Vlada koristi, dodao je. Prvi je bio da se bavimo politikanstvom, drugi da svima raste plaća, iako nam to nikad nije bio cilj, već sredstvo. I treći spin je da proces još traje i da ima vremena. Reformu plaća, kao ideju, podržao je i Sindikat znanosti, no posao je odrađen loše pa smo dobili katastrofalan prijedlog koeficijenata.

“Reforma koja je dobra zamišljena i potrebna, koju su sindikati podržali, bit će provedena suprotno Zakonu i logici stvari. Ovim prosvjedom i očitovanjem mi smo de facto pokušali pomoći Vladi da se izvuče iz problema u koji se sama uvukla, srljajući sa završetkom posla, naravno zbog izbora”, istaknuo je.

Cijelo gostovanje možete pogledati u videu ispod.


Ključne riječi:

dragan bagić. koeficijenti, markov trg, prosvjed, uredba

Vezane vijesti

Prednosti članstva