Sanjin Strukic/PIXSELL

Prosvjednici prepunili Markov trg, tražila se ostavka ministra Fuchsa

Nekoliko tisuća nezadovoljnih nastavnika, znanstvenika i drugih zaposlenih u prosvjeti i znanosti prosvjedovalo je protiv nepravednog sustava plaća koji im Vlada nameće

Sindikat znanosti i Sindikat Preporod u petak su 9. veljače na Markovom trgu održali prosvjed pod sloganom ‘reforma svih reformi – nedovoljan (1)’ na kojem su Vladu pozvali da ispravi nepravde i nered koje je nanijela novim sustavom koeficijenata.

Prosvjedna šetnja krenula je od Europskog trga preko Trga bana Jelačića pa do Markovog trga gdje su okupljeni popunili cijelu površinu trga, ali i neke pristupne ulice. Ispred Crkve svetog Marka prosvjednicima su se obratili predstavnici sindikata i zaposlenika u sustavu znanosti i školstva.

‘Svaka decimala koeficijenta nam je bitna’

Da smo “pred Vladu” došli zbog jedne prevare, jednog poniženja”, rekao je Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća koji je istaknuo i da su unatoč sloganu ‘jednake plaće za jednak rad’ neki ovom reformom ipak ispali jednakiji. Predlaže i ministru Fuchsu da da ostavku jer sindikati, unatoč tome što im je bilo obećano, prilikom donošenja uredbi nisu konzultirani. Reforma plaća je, sarkastično ističe, transparentna utoliko što pokazuje koliko Vladi vrijede profesori, znanstvenici, predavači… “Postala je groblje iluzija da postoji istinska volja vladajućih za pravno i pravednije društvo”, rekao je.

Uredbom je trebalo voditi računa i o rasponima najnižih i najviših radnih mjesta, a to se nije dogodilo. Osim toga, isto radno mjesto negdje vrijedi više. Nama je svaka decimala koeficijenta bitna.

Degradacija sustava nije započela ovim uredbama, ali može se njima završiti

Reforma plaća nije samo pitanje struke, nego budućnosti zemlje, obrazovanja djece i napretka zajednice, kaže Josipa Skelin Ilić, viša asistentica s Instituta Ruđer Bošković. “Koja mlada osoba bi pristala na posao kada vam se garantira da ćete s 30 godina staža zarađivati tek 2,5 puta više? Degradacija sustava nije započela ovim uredbama, ali može se njima završiti”, navela je.

Foto: Spot Studio

‘Ministarstvo i ministar su najodgovorniji’

Predsjednik Sindikata znanosti, Tvrtko Smital smatra kako je uredba o koeficijentima epohalna pogreška. Ističe se kako svima plaće rastu, a kada istaknemo koeficijente radnih mjesta koja Vlada zaista ne zna kako braniti, onda se to opravdava činjenicom da je takvih malo.

“Naše ministarstvo, naš ministar, njegov tim ne zna i ne želi uvjeriti Vladu da je ovaj sustav bitan i zato su oni najodgovorniji. Mi ne želimo živjeti u svijetu u kojem loši đaci vladaju niti želimo da našu djecu otjeraju od prekrasnih zanimanja, iz zemlje. Vlado, vi ste na potezu. Ako ne znate, pitajte”, naveo je.

‘Politika je naše živote i egzistenciju podredila predizbornim ambicijama’

Sindikat ne bježi od politike niti od optužbi da je prosvjed politiziran jer ovo je pitanje politike, rekao je glavni tajnik, Matija Kroflin.

Na Markovu trgu smo zbog njih, zbog Vlade! Zbog njihovog ignoriranja, manipuliranja, nesposobnosti i izigravanja obećanja. Zbog besmislenih koeficijenata, nezainteresiranog ministra Fuchsa i politikantskog korištenja vaših koeficijenata u predizborne svrhe. Ovdje smo zbog politike koja je vaše živote i egzistenciju podredila svojim predizbornim ambicijama.

No, preračunali su se jer pred prozor su im došli predavači kojima su isplanirali najmanje povišice, stručni suradnici, tehničari i laboranti na koje su tako lako zaboravili. Ne žele tu vidjeti ni mlade znanstvenike koje svojim ponašanjem tjeraju iz Hrvatske. Ne žele da ti mladi govore da im ova Vlada ubija svaku volju za daljnjim obrazovanjem i ostankom u sustavu. Ne sviđa se njima vidjeti tu ni redovite profesore i znanstvene savjetnike u trajnom zvanju. A ne, ne njih, oni su često vrhunski stručnjaci u svojim područjima, njih zovu u medije, razmišljaju svojom glavom, neovisni su, govore. To je problem. Neovisni su i govore! Ne sviđa im se ni kad čistačice, domari, vatrogasci, zaštitari pričaju da im je plaća daleko ispod prosječne. Na takve su svi osjetljivi i za takve su se svi spremni boriti.

Ministarstvo znanosti nije obavilo svoj osnovni zadatak, zatražena ostavka ministra

Kroflin je jasnu poruku uputio i ministru Fuchsu: “Ministre, gdje ste, gdje ste vi u ovoj priči? Čime se bavite? Niste obavili svoj osnovni zadatak, niste osigurali primjerenu poziciju znanosti i prosvjete. Bit ćemo jasni i direktni. Ako stvari ostanu ovakve, to zavrjeđuje vašu ostavku.”

“Ako u ovoj zemlji ne bude postolara, hodat ćemo bosi. Ali ako u ovoj zemlji ne bude učitelja, profesora i znanstvenika, ove zemlje neće biti! Bez znanosti, obrazovanja i pameti – ova zemlja nema budućnosti!”, zaključio je.

Na skupu su govorili i predstavnici Sindikata Preporod: Mladenka Bilobrk iz Osnovne škole Kamešnica, Ivan Plantić iz Osnovne škole Smokvica, Ivana Ptičar iz Osnovne škole Janka Leskovara te Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Fotogaleriju s prosvjeda možete pogledati OVDJE.


Ključne riječi:

koeficijenti, markov trg, prosvjed, sindikat Preporod, sindikat znanosti, uredba

Vezane vijesti

Prednosti članstva