Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Zašto Sindikat znanosti nije proveo referendum među članstvom

Povodom odbijanja Vladine ponude dobili smo par upita članova zašto je o ponudi odluku donijelo Veliko vijeće, umjesto da je Sindikat organizirao referendum među članovima

3. studenoga 2022.

Sindikat znanosti odbio je Vladinu ponudu o povećanju osnovice i materijalnih prava. Tim povodom dobili smo par upita članova zašto je o ponudi odluku donijelo Veliko vijeće, umjesto da je Sindikat organizirao referendum među članovima.

Prema Statutu Sindikata znanosti, Veliko vijeće je tijelo koje može i treba donositi odluke u ovakvim situacijama. Veliko vijeće čini 28 članova akademske zajednice, sveučilišnih profesora, znanstvenika s javnih instituta i drugih zaposlenika na našim ustanovama izabranih u demokratskoj proceduri i u postupku koji jamči zastupljenost svih dijelova našeg sustava.

Odluka o odbijanju ponude Vlade donesena je na Velikom vijeću u dvosatnom vijećanju jednoglasno, temeljem jasnih, ali nikako ne i jednostavnih argumenata.

Sindikat nije proveo referendum jer bi njegovo provođenje u samo dva dana u našem heterogenom sustavu bilo disfunkcionalno, bez mogućnosti adekvatne pripreme i temeljitog raspravljanja o meritumu, a i tehnički otežano. Napominjemo da je tako kratak rok postavila Vlada, radi isplate plaće za mjesec listopad.

Nadalje, referendum u sindikatima nije uvijek najpametnija stvar iz više razloga. Postoje pitanja koja su toliko složena i stručna da ih nije moguće kvalitetno iskomunicirati, što može imati za konzekvencu opasnu podjelu članstva i dovesti do iščlanjenja dijela ljudi nezadovoljnih ishodom referenduma. Takvo reagiranje nezadovoljnih članova je olakšano činjenicom da istupanjem iz članstva gotovo ništa ne gube, budući da se sva prava iz kolektivnog ugovora jednako odnose i na članove i na nečlanove.

Referendumi u sindikatima i referendumi građana nisu ista stvar. Pozicija sindikata je sui generis.  Zbog gore navedenih razloga sindikatima je referendum puno osjetljivija stvar i mudrije je odluke prepustiti predstavničkim tijelima, koja mogu u miru i temeljito razmotriti problem sa svih strana. To zorno dokazuju i referendumski ishodi u ovoj prigodi, a i konzekvence koje se mogu očekivati.

Forsiranje referenduma bez adekvatne pripreme i mogućnosti detaljnog informiranja članova i raspravljanja o meritumu, samo kako bi se zadovoljila forma demokratičnosti ili prebacila odgovornost na članstvo, dugoročno ne pridonosi zaštiti i unaprjeđenju materijalne pozicije naših članova, ali zato potencijalno narušava stabilnost organizacije i negativno djeluje na člansku koheziju.


Ključne riječi:

ponuda vlade, povećanje plaća, pregovori o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva