Veliko vijeće izabralo nove članice i raspravljalo o stanju na Filozofskom fakultetu

Zbog izjednačenog rezultata glasovanja za funkciju predsjednika Velikog vijeća, izbori će se ponoviti na sljedećoj sjednici

15. prosinca 2020.

U petak, 11. prosinca održana je sjednica Velikog vijeća Sindikata znanosti u virtualnom okruženju, putem zoom platforme. Na sjednici su članovi vijeća raspravljali o udaru na akademska prava i slobode na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a provedeni su i izbori za predsjednika Velikog vijeća te za ispražnjena mjesta u višim tijelima (Velikom i Upravnom vijeću).

Za novog člana Upravnog vijeća izabran je prof. dr. sc. Alen Harapin sa Sveučilišta u Splitu, bivši dekan splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. U Veliko vijeće ušle su, pak, dvije nove članice: Helena Bule s Pomorskog fakulteta u Splitu i Sandra Buratović Maštrapa sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Izbori za čelnu političku funkciju u Sindikatu bili su posebno zanimljivi, jer su kandidaturu za to mjesto istaknule čak tri aktualne članice Velikog vijeća: izv. prof. dr. sc. Dalida Galović, izv. prof. dr. sc. Vesnica Garašić te prof. dr. sc. Ines Mrakovčić Šutić. Nakon predstavljanja sve tri kandidatkinje pristupilo se glasovanju. Rezultati glasovanja pokazali su neznatnu prednost Dalide Galović u odnosu na Vesnicu Garašić (11 naprama 10 glasova), dok je Ines Mrakovčić Šutić zauzela treće mjesto s pet dobivenih glasova. Budući da ni jedna od kandidatkinja nije osvojila natpolovičnu većinu glasova, bilo je potrebno održati drugi krug glasovanja. U njemu su, u pravom glasačkom mini trileru, i Galović i Garašić dobile po 13 glasova, stoga nije bilo moguće odrediti pobjednicu. Veliko vijeće je iz tog razloga donijelo odluku da se izbori za čelno mjesto u Velikom vijeću ponove na sljedećoj sjednici, zakazanoj za početak iduće godine, 11. siječnja.

Budući da sve predviđene točke dnevnog reda zbog nedostatka vremena nisu raspravljene, aktualna sjednica nastavit će se idući tjedan.


Ključne riječi:

filozofski fakultet, izbori u sindikatu, sjednica, veliko vijeće

Vezane vijesti

Prednosti članstva