Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Sindikalni referendum počinje u utorak!

Na tiskovnoj konferenciji službeno je najavljen početak održavanja sindikalnog referenduma, a govorilo se i o Vladinoj najavi smanjivanja plaća za 10% te o tužbi sindikata Preporod suprotno interesima vlastitih članova.

Na tiskovnoj konferenciji službeno je najavljen početak održavanja sindikalnog referenduma, a govorilo se i o Vladinoj najavi smanjivanja plaća za 10% te o tužbi sindikata Preporod suprotno interesima vlastitih članova.

Konferencija za tisak Matice hrvatskih sindikata sazvana je kako bi se javnosti službeno obznanio početak izjašnjavanja o Dodatku I. Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim se reguliraju odricanja prava zaposlenih u javnim službama. Refendum će se provoditi od 11. do 13. rujna, dakle u razdoblju od tri dana (zaključno do četvrtka u 18 sati), u ukupno 1.401 ustanovi u kojoj su organizirane podružnice jednog od četiri sindikata. Svaki od sindikata će samostalno provoditi referendum među svojim članstvom. Poduzeti su maksimalni napori kako bi se provedba referenduma održala besprijekorno. Rezultati referenduma će biti poznati u petak, 14. rujna.

Čelnici Matice govorili su i o Vladinoj najavi smanjivanja plaća za zaposlene u sustavu za dodatnih 10%, što je okarakterizirano kao još jednim vidom zastrašivanja i odmazde prema članovima sindikata. Poručeno je kako se plaće ne mogu smanjivati bez grubog kršenja potpisanih i važećih ugovora, koje Vlada ne može jednostrano otkazati bez golemih pravnih posljedica.

Što se tužbe sindikata Preporod tiče, istaknuta je apsurdna situacija da su mediji hvalospjevima popratili nešto što bi trebalo biti predmetom oštre kritike. Naime, riječ je o tužbi kojom je Preporod tražio proglašenje ništetnim Temeljnog kolektivnog ugovora koji regulira i štiti prava svih zaposlenih u sustavu, pa tako i članova tog istog sindikata. Vilim Ribić je istaknuo kako je Preporod zapravo izgubio taj najbitniji dio tužbe, dok je ovaj nebitni (odštetu od 20.000 kuna za proceduralnu pogrešku) prikazao kao svoj veliki uspjeh.

Poslušajte audio zapis s tiskovne konferencije:


Tiskovna konferencija Matice – O referendumu, Vladinoj najavi smanjivanja plaća za 10% i o tužbi sindikata Preporod


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, pregovori o plaćama, sindikalni referendum, sindikat Preporod, smanjenje plaća, temeljni kolektivni ugovor

Vezane vijesti

Prednosti članstva