Provedba referenduma besprijekorna

Čelnici četiri sindikata Matice na tiskovnoj su konferenciji upoznali javnost s dosadašnjim tijekom provedbe referenduma.

Čelnici četiri sindikata Matice na tiskovnoj su konferenciji upoznali javnost s dosadašnjim tijekom provedbe referenduma.

Svaki od sindikata provodi referendum zasebno, stoga su i informacije o odzivu i stupnju obrađenosti ustanova iznosili zasebno. U srednjim školama stigli su rezultati iz 171 ustanove, što je 49% ukupnog broja ustanova (ali ne i ukupnog broja članova). Izlaznost u obrađenim ustanovama je izuzetno velika, 92,7% članova. U znanosti i visokom obrazovanju od 126 ustanova koje su obuhvaćene referendumom obrađena je 41 ustanova, uz nešto manju, ali i dalje vrlo respektabilnu izlaznost od 81%. U Sindikatu hrvatskih učitelja dosad su prikupili rezultate iz 35% osnovnih škola (od ukupno preko 800 podružnica) u kojima je izjašnjavanje privedeno kraju.

Čelnici sindikata zajednički su utvrdili kako dosad nije zabilježena niti jedna pritužba članova na proceduru ili uvjete u kojima se referendum provodi. Anica Prašnjak, predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara posebno se osvrnula na izjave Spomenke Avberšek o provođenju referenduma, prenesene u medijima, ocjenivši kako nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Vilim Ribić je oštro komentirao Vladinu najavu kaznene prijave protiv bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Fuchsa zbog potpisivanja sporazuma sa sindikatima, istaknuvši apsurdnost gonjenja nekog za djelovanje u korist radnih ljudi u ovoj zemlji.
Konačni rezultati referenduma bit će objavljeni na tiskovnoj konferenciji u petak u 12 sati.

Poslušajte audio zapis s tiskovne konferencije:


Tiskovna konferencija Matice – Tijek referenduma


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, pregovori o plaćama, sindikalni referendum, temeljni kolektivni ugovor

Vezane vijesti

Prednosti članstva