Pojašnjenje novih financijskih potpora Sindikata

Veće isplate iz Fonda solidarnosti, pomoć oboljelima od COVID-19, veći broj stipendija, dodatna kategorija pozajmica, sufinanciranje izleta i druženja nove su prednosti članstva

Cijenjene članice i članovi Sindikata,

posljednjih godinu dana naša radna, ali i privatna svakodnevica stubokom se promijenila. Socijalni kontakti postali su nemogući u mjeri u kojoj smo na njih navikli, mnoge stvari koje obogaćuju naš život ograničene su ili nedostupne. Nažalost, dio nas je i na vlastitoj koži osjetio posljedice pandemije Covid-19, neki vrlo blage, a neki, nažalost, ozbiljne i dugotrajne. S ozbiljnijim posljedicama bolesti i dugotrajnim bolovanjem došlo je i smanjenje primanja, a uza sve nedaće koje je prouzročio virus, Hrvatsku su zatekli i razorni potresi koji su mnogim članovima prouzročili veliku materijalnu štetu i psihičke nelagode.

Sindikat ne može sanirati financijske posljedice nepovoljnih okolnosti, ali može u nekoj mjeri pridonijeti njihovom ublažavanju.

Na tom tragu Upravno vijeće Sindikata prošle je godine za naših 148 članova pogođenih potresom u Zagrebu odobrilo pomoć od 740 tisuća kuna. Trenutno se prikuplja dokumentacija za isplatu pomoći pogođenim članovima u potresima u Petrinji, Sisku i okolici. Dodatno, Upravno vijeće je odlučilo da će Sindikat:

Ove jeseni Sindikat će odobriti i sve zahtjeve za stipendiranjem djece preminulih članova. Tijekom godine, kada i koliko to epidemiološki uvjeti budu dopuštali, sufinancirat ćemo izlete, sportska i druga druženja članova kako bismo ojačali međusobnu komunikaciju povjerenika i članova, samih članova, ali i članova i nečlanova. Ta je komunikacija posljednjih mjeseci sigurno bila otežana, a smatramo ju izrazito bitnom i korisnom za sindikalno djelovanje. O detaljima ove dvije odluke, kao i o dodatnim pogodnostima u pripremi, informirat ćemo vas u nadolazećem periodu.

Gore navedene odluke nismo donijeli olako. Riječ je odlukama s velikim financijskim značajem za Sindikat, no donijeli smo ih jer je jedno od osnovnih načela djelovanja Sindikata solidarnost među članovima.

Bez članova mnoge bi stvari u sustavu danas izgledale drugačije. Pojedinci sami ne bi mogli ostvariti razinu materijalnih prava i uvjeta rada koje je Sindikat izborio. S druge strane, bez članova Sindikata, ne bismo mogli ni dugogodišnjim štedljivim upravljanjem kumulirati i izdvojiti ovolika sredstva, niti ih po principu solidarnosti transferirati pogođenim članovima.

Izuzev zauzimanja za adekvatne plaće i uvjete rada, što je ključna zadaća Sindikata, u ovakvim okolnostima pokazuju se i druge prednosti sindikalnog udruživanja. Nadamo se da će vam ove gore odluke ojačati osjećaj pripadnosti Sindikatu, kao i da će dijelu nečlanova ukazati na koristi članstva koje propuštaju.

S poštovanjem,

 

prof. dr. sc. Ivana Dražić – Lutilsky,
predsjednica Upravnog vijeća Sindikata, v.r.

Matija Kroflin,
pomoćnik glavnog tajnika Sindikata, v.r.


Ključne riječi:

financijska pomoć, povoljnosti za članove, solidarnost

Prednosti članstva