Riješen problem doktoranada HRZZ-a

Nakon skoro dvije godine konačno je prihvaćen prijedlog Sindikata znanosti za rješenje radno-pravnog statusa prve generacije doktoranada Hrvatske zaklade za znanost.

12. listopada 2016.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da su na razini Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatske zaklade za znanost te našeg Sindikata konačno usuglašeni stavovi o potrebi reguliranja radno-pravnog statusa prve generacije doktoranada Zaklade zaposlenih u sustavu početkom 2015. godine.

Postignuti dogovor osigurava doktorandima prve generacije nastavak rada na asistentskim radnim mjestima, bez dvomjesečnog prekida radnog odnosa (kako su to iz Ministarstva bili predlagali), sve do završetka projekta na kojem su zaposleni, a što znači ukupno četiri godine. Plaća će im se ubuduće isplaćivati po pripadajućem asistentskom koeficijentu.

Podsjetimo da je Sindikat prvi ukazao na problem protupravnog načina zapošljavanja (nedopustiva dva uzastopna ugovora o radu za neadekvatno radno mjesto i koeficijent ispod dopuštenog) te problem otvarao za vrijeme čak tri zadnja ministra. Također, održali smo nebrojene sastanke, nudili rješenja, uvijek iznova isto objašnjavali te svaki puta naišli na odobravanje, a da iza toga nitko ništa ne bi poduzimao.

Ovime je konačno prihvaćeno naše rješenje i to na sastanku na kojem su stručnjaci radnog prava i svi drugi zainteresirani dionici potvrdili da je ono jedino prihvatljivo i moguće u sadašnjim okolnostima te da ga nesporno treba provesti. Treba spomenuti da je rješenju problema zasigurno pridonijela i potpora dijela znanstvenih institucija.

Slijedom ovog dogovora i po Uputi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 10. listopada 2016. godine, ustanove mogu već sljedeći tjedan od Zaklade očekivati primjerke dodataka do sada zaključenih ugovora između Zaklade, ustanove i mentora, kao i ogledne primjerke dodatka (aneksa) ugovora o radu koje trebaju ponuditi doktorandima kako bi njihov radni odnos bio nastavljen bez prekida.

Iako smo sretni jer smo uspjeli zaštititi naše doktorande, moramo konstatirati da je iza svega ipak ostao osjećaj gorčine zbog državnog aparata koji jednostavno nije u stanju riješiti ovakve, u biti lako rješive probleme čak ni u slučaju kad mu se za to ponude gotova rješenja. Sve je ovo trebalo biti puno puno ranije i puno puno jednostavnije.


Ključne riječi:

doktorandi, HRZZ, MZOS

Vezane vijesti

Prednosti članstva