Obavijest o regresu za korištenje godišnjeg odmora u 2016.

Sukladno Temeljnom kolektivnom ugovoru, svi zaposlenici u javnim službama u 2016. godini ostvaruju pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora, koji se isplaćuje jednokratno, najkasnije do kraja lipnja tekuće godine.

1. srpnja 2016.

Sukladno Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama (NN br. 141/12) svi zaposlenici u javnim službama u 2016. godini ostvaruju pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora, koji se isplaćuje jednokratno, najkasnije do kraja lipnja tekuće godine.

Regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata javnih službi, odnosno 1.250,00 kuna.

Trenutno je vrlo malo vjerojatno da će Ministarstvo osigurati sredstva za regres jer je već na početku mandata iz Vlade poručeno kako novca za dodatna materijalna prava proračunskih korisnika nema te u Državnom proračunu za 2016. godinu nisu niti osigurana sredstva za isplatu.

Unatoč tome, Vlada nema osnove za neisplatu jer nije donesen novi Zakon o uskrati koji bi suspendirao ovo pravo za 2016. godinu, a uskrata nije moguća niti temeljem Dodatka II Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, budući da navedeni Dodatak nije pravno valjani dokument i ne proizvodi nikakve pravne učinke.

Slijedom navedenog, ovim putem apeliramo na sve sindikalne povjerenike da što prije razgovaraju sa svojim dekanima/ravnateljima o mogućnostima za isplatu regresa u što kraćem vremenskom roku.

U slučaju da regres ne bude isplaćen zajedno s plaćom za lipanj 2016. g., sve svoje članove pozvat ćemo da ovo pravo ostvare sudskim putem.


Ključne riječi:

regres

Prednosti članstva