Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sindikat će inzistirati na rastu plaća svima u sustavu

Sindikat je i priopćenjem reagirao na Vladin prijedlog povećanja plaća u javnim i državnim službama, koji dodatno degradira poziciju najiskusnijih i najstručnijih zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja

Nakon što je u ponedjeljak premijer Plenković jednostranom odlukom Vlade odlučio velikoj većini zaposlenih u javnim i državnim službama povećati plaće, nastavnici i znanstvenici u visokom obrazovanju i znanosti pitaju se što su oni skrivili da je njih izuzeo iz tog plana. Žive li oni u nekoj drugoj zemlji u kojoj nema inflacije i druge plaće ne rastu dvoznamenkasto?

Sindikat podržava odluku Vlade RH da se plaće zaposlenima u javnim i državnim službama povećaju u što kraćem roku. To je na tragu našeg inzistiranja. Slažemo se i sa snažnijim povećanjem plaća zaposlenicima s nižim primanjima. To je socijalno opravdano jer je i utjecaj inflacije na njihov standard snažniji. Međutim, neprihvatljivo je da se iz odluke Vlade u potpunosti isključuju profesori i znanstvenici na fakultetima i znanstvenim institutima, i to oni najiskusniji i najstručniji. Iako bez tih zaposlenika visokoškolska nastava i znanost nisu mogući, ovim potezom Vlada ih stavlja u najnepovoljniji položaj u odnosu na sve ostale segmente javnih službi.

Njihove su plaće prošle godine snažno zaostale za dinamikom kretanja plaća u privredi, a taj se trend ove godine i intenzivirao. Prosječno povećanje plaća u privredi u prva četiri mjeseca iznosi 14 posto, a oni su dobili povećanje osnovice od svega 2 posto u svibnju ove godine. Njihova je pozicija degradirana i u odnosu na druge dijelove javnih službi. Djelovanjem Vlade, koeficijent za početnička radna mjesta istih kompetencija u sustavu zdravstva je za 30 posto veći, a uz to je i napredovanje u plaćama bitno brže. Ovakav tretman najobrazovanijeg dijela društva nema racionalnog, ekonomskog ni političkog obrazloženja.

Neprihvatljivo je da se iz odluke Vlade u potpunosti isključuju profesori i znanstvenici na fakultetima i znanstvenim institutima, i to oni najiskusniji i najstručniji, iako bez tih zaposlenika visokoškolska nastava i znanost nisu mogući

Očekujemo reakciju Ministarstva znanosti i obrazovanja koje mora voditi brigu o komparativnoj poziciji zaposlenih u sustavu. Budući da premijer Plenković proširenje povišica na sve zaposlene na sastanku sa sindikatima nije odbio, očekujemo da će Vlada u narednim danima povećanje plaća za 60 eura proširiti i na sva znanstvena i znanstveno-nastavna radna mjesta u našem sustavu. S obzirom na višak proračuna ostvaren prošle godine te pozitivna fiskalna kretanja u ovoj godini, novac za tu namjenu sigurno nije problem jer je riječ o relativno malenom broju zaposlenika.

Plan Vlade o povećanju plaća koji ne uključuje sve članove Sindikat ne smatra ispunjenjem zahtjeva za rast plaća koji je iznesen u okviru pregovora za granski kolektivni ugovor. U slučaju da Vlada znanstvenike i profesore propusti tretirati na adekvatan način, Sindikat će poduzeti sve aktivnosti koje od njega zatraže članovi u interesu zaštite njihovog položaja.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Matija Kroflin, glavni tajnik


Ključne riječi:

dodatak na plaću, povećanje plaća, profesori i znanstvenici

Vezane vijesti

Prednosti članstva