Foto: NSZVO

Zahtjevi Sindikata nisu zadovoljeni, ali je postignut pomak u koeficijentima

Korekcije koeficijenata, koje možete vidjeti u priloženom tekstu Uredbe, idu u smjeru zahtjeva Sindikata, međutim nedovoljno. Postoje neke točke oko kojih nismo dobili zadovoljavajuće odgovore.

Nakon sastanka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, predstavnici Sindikata dali su izjave za medije.

Matija Kroflin je ustvrdio kako su Vlada i Ministarstvo znanosti napravili određene iskorake. “Korekcija koeficijenata ide u smjeru naših zahtjeva. Međutim, naši zahtjevi nisu zadovoljeni. Na nekim radnim mjestima trebalo bi napraviti ozbiljnije iskorake. Postoje neke točke gdje nismo dobili zadovoljavajuće odgovore, poput radnih mjesta stručnih suradnika, predavača, kao i glede pitanja raspona plaća i karijernih perspektiva u sustavu.”

“Jedan od ključnih prioriteta Sindikata je održavanje primjerenog omjera plaća za početna i najviša radna mjesta u znanosti i visokom obrazovanju. To je bitno za karijerne perspektive, atraktivnost zapošljavanja, a samim time i za budućnost ovog sustava. Tu ne možemo biti zadovoljni s pozicijom najviših radnih mjesta u sustavu jer Vlada u tom pogledu nije napravila dovoljan pomak.”, istaknuo je Kroflin.

Najnoviji nacrt Uredbe možete pregledati ovdje:

U ovom trenutku ne znamo hoće li i na koji način biti korigirani problemi koji su uočeni vezano uz nenastavno i neznanstveno osoblje. Iz Ministarstva uvjeravaju da na tome rade, ali nismo dobili informacije o ikakvim konkretnim rješenjima.

Također, nemamo ni uvid u koeficijente u drugim dijelovima javnih službi, što je izrazito bitno. Tek kada dobijemo finalnu Uredbu, moći ćemo usporediti naša radna mjesta s drugim javnim službama i  reći u kakvoj smo zapravo poziciji, zaključio je Kroflin.

U izjavama nakon sastanka istaknuto je i pitanje granskog kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje. Ministarstvo već dva i pol mjeseca ima gotov prijedlog ugovora koji je izradio Sindikat, međutim navedeni ugovor leži u ladici u Ministarstvu. Kroflin je ponovio kako Sindikat neće dopustiti da sustav znanosti i visokog obrazovanja ostane bez ugovora te će poduzeti sve da dođe do njegovog potpisivanja.

Izjavu za medije, uz glavnog tajnika Sindikata, dao je i ministar Radovan Fuchs, a sve možete pogledati i poslušati u snimci ispod.


Ključne riječi:

izjave, koeficijenti, ministarstvo znanosti i obrazovanja, sastanak

Vezane vijesti

Prednosti članstva