Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Za ovakvo stanje s koeficijentima najodgovornije je Ministarstvo znanosti

Ministar Fuchs nije osigurao primjerenu poziciju obrazovanja i znanosti unutar novog sustava koeficijenata, istaknuto je na zajedničkoj konferenciji za medije Sindikata znanosti i Sindikata Preporod

(HINA, NSZVO) Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat Preporod izrazili su nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom uredbe o koeficijentima. Ova su dva sindikata pozvala sutra na sastanak sindikate javnih službi, kako bi pokušali dogovoriti zajedničke akcije.

Najveću odgovornost nosi ministar Fuchs

Glavni tajnik sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin poručio je da je za sve pogreške, nelogičnosti, nezadovoljstvo članova i zaposlenika odgovorna Vlada, a unutar te Vlade najveću odgovornost nosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Opovrgnuo je tvrdnje ministra rada da su sindikati bili involvirani u ovaj proces i da se čulo razmišljanje i stavovi svih. “Ne. To nije točno. Sindikat znanosti u ovom procesu nije sudjelovao onako kako je bilo obećano. Koeficijenti koji su trenutno na stolu nisu plod našeg rada. Naše ideje, viđenje, nije se čulo.” Ministarstvo nije osiguralo primjerenu poziciju znanosti i visokog obrazovanja unutar novog sustava. Prema Kroflinu, to je bila zadaća ministra Fuchsa, koju on do sada on nije ispunio.

“Karijere u znanosti nisu motivirajuće. Mlade ljude se ne privlači da ulaze u sustav, a onima najiskusnijima se društvena pozicija degradira. To je neka bilanca novog sustava koeficijenata”, dodao je, izražavajući nezadovoljstvo i pristupom granskom kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje. Istaknuo je da je Sindikat posljednjih mjeseci radio posao Ministarstva i trudio se formulirati nova rješenja, koje ne trebaju samo članovima Sindikata, već i svim zaposlenicima i sustavu. Ministarstvo, s druge strane, dva mjeseca te ideje nije uspjelo pogledati i Sindikatu ponuditi termin sastanka na kojem bi se o tim pitanjima moglo raspraviti. Uvijek je nešto drugo bitnije!

Kroflin je naglasio kako je Sindikat generalno nezadovoljan položajem znanosti i visokog obrazovanja te kako smatra da vertikala obrazovanja kao jedan od najvažnijih, egzistencijalnih sektora za ovo društvo zaslužuje bolji tretman, a čudi ga da i drugi kolege iz osnovnih i srednjih škola još nisu artikulirali svoje probleme i nezadovoljstvo.

Matija Kroflin, Sindikat znanosti:

Raspon između redovitog profesora i asistenta najniži u povijesti, problemi na svim razinama

Član Malog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Dragan Bagić kaže da u sustavu ima jako puno nelogičnosti, jako puno problema, koje su rezultat jednog izrazito netransparentnog i nejasnog procesa.

“Mi ne znamo ni tko niti temeljem kojih kriterija je proveo vrednovanje složenosti radnih mjesta i utvrdio koeficijente. Možda Svjetska banka, resorno ministarstvo, Ministarstvo rada ili uprave?”, zapitao se Bagić.

Najviša radna mjesta su sada zbijena s nižim radnim mjestima, primjerice redovni profesor i asistent, omjer među njima je, kaže, nikad manji u povijesti. Postoji i cijeli niz drugih radnih mjesta u u sustavu koja su neadekvatno valorizirana: knjižničari, IT stručnjaci u SRCE-u i CARNet-u koji bi trebali provoditi digitalizaciju cjelokupnog sustava.

Poseban je problem s prevođenjem nenastavnih radnih mjesta gdje gotovo nitko ne zna koji će imati koeficijent i kolika će im biti plaća kad se proces dovrši, a značajno su u odnosu na postojeće stanje smanjeni i položajni dodaci. “Gotovo u potpunosti je eliminirana bilo kakva motivacija za preuzimanje najodgovornijih dužnosti i položajnih radnih mjesta u našem sustavu”, poručio je.

Dragan Bagić, Sindikat znanosti:

Postoje zaposlenici prvog i drugog reda

“Gotovo da i nema skupine radnika u školama koji imaju razloga biti zadovoljni”, rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić. “Sada je na Vladi da to pokuša ispraviti. Mi nekako vjerujemo da će se to i dogoditi, a ako se Vlada ne urazumi i ne prihvati naše prijedloge, onda će sigurno to nas potaknuti na akcije”, poručio je.

Ustvrdio je da postoje zaposlenici prvog i drugog reda, ovi drugorazredni su oni koji rade u školama, niži su u koeficijentima od drugih u javnim službama. Vlada je, kaže, pala na svojem prvom obećanju koje su “papagajski” ponavljali, a to je da će jednak rad biti jednako plaćen.

Stipić smatra da je intencija ove uredbe to da se stručna sprema ne valorizira, nego da se valorizira nešto drugo. Horizontalno su, napominje, sačuvani postojeći odnosi za koje su tvrdili da su nepravedni, a s druge strane išla se nagraditi i bolje platiti upravljačka struktura u odnosu na one koji rade.

“Nikada nije bila tolika razlika između plaće učitelja i plaće ravnatelja. Ta razlika sada doseže i više od sto posto”, kaže čelnik Preporoda, dodajući da je država išla i na to da dodatno stimulira rad u državnim službama, a znatno manje stimulira rad u javnim službama.

Željko Stipić, Sindikat Preporod:


Ključne riječi:

Dragan Bagić, konferencija za medije, Matija Kroflin, novi sustav koeficijenata, sindikat Preporod, uredbe o koeficijentima, Željko Stipić

Vezane vijesti

Prednosti članstva