Foto: NSZVO

Vlada usvojila nove koeficijente: propuštena je povijesna prilika

Ljuti smo i razočarani. Zašto je Vlada požurila danas usvojiti uredbe o koeficijentima, umjesto da iskoristi ovo kratko preostalo vrijeme kako bi, u suradnji sa sindikatima, ispravila i dalje velik broj očitih propusta za konkretna radna mjesta u sustavu?

Uoči sjednice Vlade, na kojoj je Vlada RH usvajala uredbe o koeficijentima, Sindikat znanosti i Sindikat Preporod održali su zajedničku konferenciju za medije. Glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin zapitao se čemu tolika žurba i zašto Vlada nije mogla sjesti još par dana sa sindikatima te korigirati nepravde i nelogičnosti koje su ostale u posljednjem prijedlogu koeficijenata.

Vlada je u žurbi, a neke stvari je trebalo dodatno korigirati

“Neke stvari izgledaju kao greške i da Vlada nije žurila, mogle su se korigirati. Nismo zadovoljni ovim prijedlozima, ljuti smo i razočarani.  Jučer smo s ministrom Fuchsom došli do nekih pomaka, no još bi mnoge stvari trebalo popraviti. Pozicija stručnih suradnika je neprihvatljiva, nadamo se da će to biti danas u finalnoj verziji korigirano. Trudili smo se jučer njihovu poziciju razjasniti ministru Fuchsu. Problem su i voditeljska radna mjesta knjižničara i prevođenje informatičkih radnih mjesta. Imamo potporu cijelog sustava u svojim zahtjevima te ćemo nastaviti govoriti što treba mijenjati, tu primarno mislimo na raspon plaća i zadržavanje karijernih perspektiva u znanosti i visokom obrazovanju”, kazao je Kroflin.

Istaknuo je da je u kontekstu izrazito povoljnih makroekonomskih okolnosti propuštena povijesna prilika da se sustav kvalitetno uredi, a sve u svrhu dodvoravanja biračima u predizborno vrijeme. Osvrnuo se i na izjave premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara da je ovo povijesno najveće povećanje plaća.

“To nije točno. U ruci imam dva Sporazuma koji pokazuju da je 1997. plaća rasla 22 posto, 1998. 27 posto, a 1999. godine 18 posto. Ova reforma plaće će povećati prosječno za oko 14 posto”, zaključio je.

‘Vladi ne služi na čast kako se ponijela prema zaposlenicima’

Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti kazao je kako smo došli do kraja katastrofalno vođenog procesa.

“Dan nakon što nam je predstavljena Uredba, ona se finalno donosi. Više ne možemo utjecati na koeficijente. Očito je sve to tako smišljeno. Takvo ponašanje je nedopustivo. Mi nismo bili socijalni partneri i nismo pozivani na dijalog. Tražili smo i analizu radnih mjesta, ni jučer je u Ministarstvu nismo vidjeli. Kako je Vlada došla do ovakvih koeficijenata, ostat će obavijeno velom tajne”, kazao je Marković.

Bilo kako bilo, dodao je, ovoj Vladi ne služi na čast kako se ponijela prema svojim zaposlenicima.

“Simbolički smo ovdje pod zastavama Hrvatske i Europske unije. Ove zastave danas zvižde i fijuču, ali ne nama, nego onima koji se nalaze u ovoj zgradi, zato što je sramotan način na koji su se ponijeli prema ljudima”, zaključio je Marković.

‘Kome je znanje preskupo, neka pričeka pa vidi koliko košta neznanje’

Da će danas biti ovdje nije mogao zamisliti ni u najluđem košmaru, kazao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

“Ovime se poslala jasna poruka da je znanje nebitno, da je znanje nevažno, da se bez znanja može. Svi oni koji misle da je znanje preskupo, ja bih im samo poručio da vide koliko košta neznanje. To naši građani plaćaju već desetljećima”, zaključio je Stipić pa naglasio da sindikati nastavljaju s akcijama.

Konferenciju možete poslušati i pogledati na snimci ispod.


Ključne riječi:

koeficijenti, sindikat Preporod, sindikat znanosti, uredba, vlada

Vezane vijesti

Prednosti članstva