Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Vlada mrcvari građane, vrijeme je da ode!

Na održanoj tiskovnoj konferenciji čelnici Matice komentirali su najave Vlade o novom sniženju plaća zaposlenima u javnim i državnim službama.

Na održanoj tiskovnoj konferenciji čelnici Matice komentirali su najave Vlade o novom sniženju plaća zaposlenima u javnim i državnim službama.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, ukazao je na “socijalni dijalog” koji se ovog vikenda vodio između ministara u Vladi RH i ministra financija Linića, o pravima zaposlenih u javnim i državnim službama, umjesto da se razgovara s predstavnicima zaposlenih u tim službama – sindikatima.

Od početka krize do danas, prosječne plaće zaposlenih u javnim službama realno su pale oko 25%, a uz ova nova najavljena smanjenja taj bi pad iznosio i do 35%. Tko je taj u zemlji tko se usudi reći kako javni sektor nije platio cijenu krize, ustvrdio je Vilim Ribić, predsjednik Matice, istaknuvši kako se ovdje radi o nevjerojatnom mrcvarenju građana RH od strane jedne protunarodne politike. Naveo je kako je smrtni grijeh Vlade potkapacitiranost ekonomskim znanjima, na čelu s premijerom koji o tome najmanje zna.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja osvrnula se na nedavnu izjavu ministra Jovanovića o nabavci skupih automobila kako se “ne može voziti u kočiji”, ali pritom sasvim ozbiljno razmišlja o ukidanju naknade za prijevoz za učitelje, koja je zajamčena granskim kolektivim ugovorom. Zato je pozvala ministra da se za promjenu na posao zaputi javnim prijevozom, kao i većina zaposlenih u njegovom resoru.

Za više informacija poslušajte tonski zapis konferencije:

17.2.2014. – Konferencija za medije Matice hrvatskih sindikata


Ključne riječi:

Anica Prašnjak, Branimir Mihalinec, javne i državne službe, Matica hrvatskih sindikata, Sanja Šprem, smanjenje plaća

Vezane vijesti

Prednosti članstva