Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada izigrava povjerenje svojih zaposlenika

Unatoč obećanjima, Vlada sindikatima još nije dostavila sadržaj uredbi o koeficijentima. Uz to, Zakon o plaćama upućen u drugo čitanje ima i problematičnih dijelova, od sustava ocjenjivanja preko reguliranja dodatka za posebne uvjete rada do neadekvatnog tretmana projektnih radnih mjesta, istaknuto je u priopćenju Sindikata znanosti

Zakon o plaćama je ovaj tjedan upućen u proceduru te je jučer o njemu u Saboru provedena rasprava. U više navrata, predstavnici Vlade RH obećavali su sindikatima kako neće donositi zakon bez da sindikatima dostave cjelovite uredbe o koeficijentima iz kojih je moguće analizirati utjecaj tog zakona na plaće. To je ključna stvar za zaposlenike, a desilo se upravo suprotno – uredbe nismo dobili.

Takav potez krajnje je nekorektan, suprotan onome što je Vlada obećavala: partnerski odnos i suradnju na izgradnji novog sustava koeficijenata. Sad se već s opravdanjem pitamo hoćemo li uopće moći na adekvatan način proanalizirati situaciju i sugerirati potrebne korekcije ili ćemo naše mišljenje morati iskazivati na ulici. Vlada se ne bi trebala ovako igrati s povjerenjem svojih zaposlenika.

Problem je što i sam zakon ima ozbiljnijih mana. U svim djelatnostima unutar javnih službi, sustav ocjenjivanja mogao bi biti problematičan. Za neka radna mjesta on je teško primjenjiv, a u našim javnim i državnim službama, nezrelima za adekvatno upravljanje, mogao bi više biti instrument pritisaka i zloupotreba nego nagrađivanja.

U sustavu znanosti i visokog obrazovanja zakon bi mogao dovesti i do problema reguliranja dodataka za posebne uvjete rada te bi asistentima mogao izazvati probleme kod ostvarivanja prava na dodatak za doktorat. Sindikat će nastojati oba problema riješiti granskim kolektivnim ugovorom.

Međutim, ono što Sindikat ne može riješiti jest pitanje izuzetaka od primjene zakona za projektna radna mjesta koja se financiraju međunarodnim i EU sredstvima. Ti izuzetci su potrebni ne samo radi privlačenja stranih istraživača u naš sustav, već i motiviranja domaćih istraživača da se prijavljuju na strane projekte koji najčešće uključuju mogućnost isplate većih plaća u odnosu na one koje predviđa Zakon o plaćama. Vlada je po ovom pitanju u zakon uključila odredbu koja je potencijalno protuustavna i diskriminatorna spram domaćih istraživača te je propustila priliku za davanje doprinosa razvoju znanosti i visokog obrazovanja.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Matija Kroflin, glavni tajnik


Ključne riječi:

uredbe o koeficijentima, Vlada RH, zakon o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva