Vjerodostojno tumačenje Dodatka sporazumu nije novo odricanje

Tragom pojedinih napisa u medijima kako su sindikati pred Novu godinu potpisom na Vjerodostojno tumačenje izmjena i dopuna Dodatka sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama pristali na novo odricanje od prava svojih članova u iznosu od 1,5 milijardi kuna, dužni smo vas obavijestiti kako je riječ o iskrivljenim konstrukcijama koje ne uvažavaju činjenično stanje.

Tragom pojedinih napisa u medijima kako su sindikati pred Novu godinu potpisom na Vjerodostojno tumačenje izmjena i dopuna Dodatka sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama pristali na novo odricanje od prava svojih članova u iznosu od 1,5 milijardi kuna, dužni smo vas obavijestiti kako je riječ o iskrivljenim konstrukcijama koje ne uvažavaju činjenično stanje. Naime, ovdje se radi isključivo o poštivanju odredbe Dodatka sporazumu o prolongiranju povećanja osnovice za plaće u slučaju loše ekonomske situacije u zemlji, a koja stupa na snagu automatizmom kad se ispune precizno definirani uvjeti. Konkretno, riječ je o četiri uzastopna kvartala pada BDP-a, koji je ostvaren unatoč prognozama rasta ministra Linića, zbog čega se i primjena Dodatka sporazumu i povećanje osnovice odgađa za četiri kvartala.

Ta je odredba ugrađena još 2009. godine u tekst Dodatka sporazumu, a 2011. godine u Izmjenama i dopunama Dodatka sporazumu je dodatno precizirana. Stoga je potpisivanje Vjerodostojnog tumačenja bio nepotreban i suvišan zahtjev Vlade isključivo s namjerom da se dodatno osigura od povećanja rashodovne strane proračuna. Taj zahtjev proizlazi iz nesigurnosti i panike u Vladi uslijed nerazumijevanja Dodatka sporazumu i njegovih odredbi. Izašli smo im u susret jer ništa ne gubimo po tom pitanju. Oni su to trivijalno tumačenje, kojim se ništa ne mijenja u stvarnosti, iskoristili medijski kao neko važno postignuće što je još jedan znak njihove nekorektnosti. S obzirom da im je to trebalo, mi smo onda još dodatno unijeli jedan članak koji nam povećava stupanj sigurnosti od njihovih divljačkih postupaka da zakonima derogiraju kolektivne ugovore.

Nezavisni sindikat znanosti


Ključne riječi:

osnovica, Vjerodostojno tumačenje, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva