Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: NSZVO

Tražimo adekvatan ispravak i ispriku Ministarstva za falsificiranje volje Sindikata

Nećemo dozvoliti da ovakav ogroman propust Ministarstva prođe kao sitna tiskarska greška. To se u normalnoj državi nikada ne bi smjelo dogoditi, rečeno je na konferenciji za medije

Činjenica da su Narodne novine 6. ožujka objavile izmjene sporazuma o dodacima na plaću u kojima se navodi Sindikat i ime i oznaka potpisa (v. r.) predsjednika Velikog vijeća Sindikata Predraga Markovića predstavlja falsificiranje volje Sindikata, kazao je glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin. Sindikat znanosti nije potpisao spomenute izmjene, a Ministarstvo znanosti i ministar Fuchs osobno bili su upoznati s našim razlozima za nepotpisivanje.

Da situacija bude tragikomičnija, ispravak koji su Narodne novine nakon naše reakcije objavile 3. travnja i dalje navodi ime Sindikata i predsjednika Velikog vijeća, samo bez oznake potpisa (v. r.).

Tražimo adekvatan ispravak i javnu ispriku Ministarstva

“Ovakvim ispravkom prave budalama ne samo nas, već sve građane Republike Hrvatske. Još jednom tražimo da se objavi adekvatan ispravak, a jedini adekvatan ispravak jest objava novih izmjena sporazuma iz kojih će se u potpunosti izbrisati Sindikat znanosti i ime našeg predstavnika. Tražimo i javnu ispriku oko ovog pitanja. Nećemo dopustiti da se ova situacija marginalizira na razinu tiskarske greške”, kazao je Kroflin.

“Ovaj smo propust primijetili slučajno. Ministru smo jasno iskomunicirali da nećemo potpisati izmjene sporazuma i nije nam bilo ni na kraj pameti da se ovo može dogoditi i da provjeravamo Narodne novine”, ustvrdio je.

Odgovornost za ovu situaciju snosi Vlada RH, a prvenstveno Ministarstvo znanosti koje u izmjenama sporazuma nigdje nije trebalo spominjati Sindikat znanosti.  Vlada odgovara i za točnost objava u Narodnim novinama jer je njihova glavna urednica ujedno i ravnateljica Ureda za zakonodavstvo Vlade RH. Stoga nije pitanje zašto je Sindikatu trebalo skoro mjesec dana da upozori na ovu situaciju, već je pitanje kako je moguće da je do nje uopće došlo i kako je moguće da odgovorni za ovakva pitanja sami nisu reagirali i ispravili objavu?!

Zašto Sindikat nije potpisao sporazume?

Sindikat nije potpisao izmjene sporazuma zato što smo procijenili da nam to nije u interesu. Sporazumi su bili u interesu Vlade. Naime, Zakon o plaćama u članku 48. navodi da se dodaci primjenjuju dok se ne stave van snage, a to se može učiniti sporazumom sa sindikatima ili otkazom. Procedura otkaza traje neko vrijeme i Vlada je s time očigledno zakasnila pa su zato ponudili izmjene sporazuma.

Zbog nekorektnog odnosa Ministarstva spram Sindikata tijekom donošenja novog sustava koeficijenta i permanentnog razvlačenja oko pitanja granskog kolektivnog ugovora nismo imali razloga izlaziti u susret Vladi i potpisivati navedene sporazume, već smo nepotpisivanjem pokušali napraviti dodatan pritisak na Ministarstvo s ciljem sklapanja granskog kolektivnog ugovora koji je izrazito bitan ne samo za naše članove, već za cijeli sustav.

Razočaravajuće je da čelnice prosvjetnih sindikata ne vide problem u ovakvom postupku Vlade

Čelnice Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, gđa Šprem i gđa Lovrić, u svojem nedavnom priopćenju nisu ni jednom jedinom rečenicom osudile falsificiranje volje Sindikata znanosti, iako bi to trebalo biti sporno svakom građaninu ove zemlje. Takva njihova rekacija je u najmanju ruku razočaravajuća.

Umjesto toga, ničim izazvane niti prozvane u ovoj situaciji, napale su Sindikat znanosti istaknuvši da smo krajnje manipulativni i dovodimo u zabludu zaposlenike u obrazovanju jer smo istaknuli da se spornim izmjenama sporazuma koje smo odbili potpisati ukidaju dodaci.

Međutim, sam Zakon o plaćama kaže da se dodaci primjenjuju do njihovog stavljanja van snage sukladno sporazumu ugovornih strana ili do prestanka važenja zbog otkaza. Istu stvar su kolegice utvrdile u izmjenama sporazuma te dodatno potvrdile odredbom da su dodaci ugrađeni u nove koeficijente. Dakle, sporazum je instrument koji je Vladi bio potreban da van snage stavi dodatke. Stoga je prilično nedokučivo što bi u priopćenju Sindikata znanosti bilo neistinito ili manipulativno kada ističemo da su sporazumi ukinuli dodatke.

Druga teza koju su g. Šprem i g. Lovrić istaknule bila je da je nedopustivo tvrditi kako navedene izmjene sporazuma nisu u interesu zaposlenika, jer su njima svi dodaci i dalje zaštićeni. Navedeno je netočno jer sporazum ne štiti, niti može zaštititi dodatke. Ono što su vjerojatno kolegice željele poručiti jest da su sporazumima nekoj budućoj Vladi otežale eventualno smanjivanje koeficijenata u prosvjeti. Sindikat znanosti je procijenio da je smanjivanje koeficijenata malo vjerojatno. U posljednje 24 godine ono se desilo samo jednom, 2013. godine i to zbog činjenice da Vlada nije mogla utjecati na cijenu rada putem osnovice.


Ključne riječi:

falsificiranje potpisa, konferencija za medije, sporazum o dodatku na plaće

Vezane vijesti

Prednosti članstva