Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sindikati zbog ukrajinske krize dali novi prijedlog, čeka se očitovanje Vlade

Zbog rata u Ukrajini sindikati su predložili povećanje plaća od 4 posto od prvog travnja, dok bi o preostalim povećanjima započeli razgovore sredinom svibnja, nakon što budu jasnije posljedice krize po gospodarstvo i državni proračun

Vlada RH je i na posljednjem sastanku pregovaračkih odbora za Temeljni kolektivni ugovor održanom u utorak, 8. ožujka ostala pri prethodnoj ponudi od 2 posto, pravdajući se vrlo kaotičnim i nepredvidivim geopolitičkim i ekonomskim okolnostima zbog rata u Ukrajini. Uvažavajući navedene okolnosti, sindikati su predložili povećanje plaća od 4 posto od prvog travnja, a o traženim povećanjima od 2 posto od srpnja te dodatnih 2 posto od listopada predložili su započeti razgovore sredinom svibnja, nakon što budu jasnije posljedice ratnih zbivanja i ekonomskih sankcija Rusiji na gospodarstvo i državni proračun.

Vladini pregovarači zatražili su stanku od tjedan dana kako bi o novom prijedlogu sindikata obavili konzultacije na razini Vlade te se sljedeći sastanak očekuje idući četvrtak kad bi se Vlada trebala konačno očitovati o prijedlogu. Sindikati će konačnu ponudu Vlade dati na razmatranje svojim tijelima te ako ona ne bude zadovoljavajuća slijedi otvaranje socijalnog spora.


Ključne riječi:

povećanje plaća, pregovori o plaćama, pregovori za TKU, temeljni kolektivni ugovor

Vezane vijesti

Prednosti članstva