Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Sindikati i Vlada postigli sporazum o povećanju osnovice – štrajk otkazan!

Osnovica za plaće u javnim službama rast će u 2019. godini ukupno 5 posto, od 1. siječnja za 3 posto, te za dodatnih 2 posto od 1. rujna

Danas je osam sindikata javnih službi u procesu mirenja ishodilo daljnji pomak u ponudi Vlade. Podsjećamo, na samom početku regularnog tijeka pregovora Vlada RH je najavljivala da ni ove godine neće biti rasta osnovice. Tijekom pregovora i u postupku mirenja pred najavljeni štrajk Vlada je ipak odstupila od inicijalnog stava te je jutros dala posljednju ponudu prije usvajanja državnog proračuna koji je trenutno na raspravi u Saboru. Konačna ponuda iznosi 3 posto porasta osnovice od 1. siječnja 2019. te dodatnih 2 posto od 1. rujna 2019. godine

S obzirom da vremena za pregovore više nije bilo, sindikati su odlučili pristupiti izjašnjavanju svojih tijela te su većinom odlučili prihvatiti ponudu Vlade RH.

Razlozi za takvu odluku su sljedeći: osnovicu za plaće u pregovorima smo pomakli s 0 posto na 5 posto. Bez potpisa ugovora, Vlada RH nije u obavezi isplatiti to povećanje. Također, 5 posto je veoma blizu našem minimalnom zahtjevu od 5,8 posto rasta osnovice, koji odgovara očekivanom rastu drugih plaća u zemlji tijekom iduće godine. Smatrali smo da za tu razliku od 0,8 posto nije razumno ugroziti rast plaće od 5 posto u idućoj godini.

Smatramo da ovo nije u potpunosti ostvarenje naših ciljeva u ovoj godini, ali je važan korak ka daljnjem nastojanju sindikata da pokušaju ukloniti zaostajanje u godinama koje su pred nama.

Valja još jednom upozoriti da naša snaga ne izvire toliko iz duljine štrajka, već puno više iz utjecaja na nas i građane kao birače. Tu su važniji promidžba i poruke koje smo u kampanji poslali i koje su utjecale na Vladu da se pomakne do 5 posto. Najavljeni štrajk od jednog sata ili jednog dana, svejedno, samo je način da otvorimo naš problem u javnosti i pred Vladom RH. Stoga sindikati procjenjuju da je sličnu kampanju potrebno ponovno pokrenuti u sljedećem ciklusu pregovora pred ljeto iduće godine.


Ključne riječi:

javne službe, povećanje plaća, štrajk

Vezane vijesti

Prednosti članstva