Sindikat znanosti odbio ponudu o povećanju plaća

Veliko vijeće poziva Vladu da još jednom preispita svoja stajališta, osigura usklađivanje plaća u 2023. s rastom troškova života te se obveže na otvaranje pregovora već u travnju 2023., a po potrebi i dodatno tijekom godine u slučaju značajnog rasta cijena

Veliko vijeće Sindikata znanosti jednoglasno je odbilo ponudu Vlade o povećanju osnovice za 6 posto od listopada 2022., dodatnom povećanju osnovice od 2 posto u travnju 2023. te predloženim povećanjima materijalnih prava.

Ponuda Vlade ne odgovora trenutnim ekonomskim okolnostima. Ona nije respektirala pad realnih plaća članova Sindikata u 2022., a gotovo sigurno dovodi i do ekscesnog pada realnih plaća u 2023. godini, poništava rezultate mukotrpnog štrajka u sustavu obrazovanja iz 2019. godine te imobilizira sindikate idućih godinu dana. Naime, prihvaćanjem takve ponude sindikati bi se obvezali i pravno i moralno i politički na socijalni mir do rujna mjeseca, neovisno o kretanju cijena i plaća u idućoj godini.

Plaće zaposlenih u ostalim sektorima društva u 2022. godini porast će oko 10 posto, inflacija će iznositi 10,4 posto, a Vladina ponuda osigurava prosječni mjesečni rast plaća u ovoj godini manji od 4 posto. Iduće godine očekuje se rast cijena od 6 posto, a Vlada je ponudila prosječan rast plaća od svega 1,3 posto. S obzirom na neizvjesnosti u idućoj godini, pregovori o daljnjem povećanju osnovice tek u rujnu 2023. potpuno su neprihvatljivi.

Relevantan rast plaća u javnim službama u idućoj godini ekonomski je i društveni imperativ ove zemlje te nužnost ako Vlada želi poboljšati i očuvati javne usluge kao jedan od načina da se smanji ili zaustavi iseljavanje iz naše zemlje.

Neodrživo je da javni službenici dvije godine za redom nose natproporcionalni teret krize u uvjetima visokog gospodarskog rasta, sjajnog punjenja proračuna, ali i ostvarenja visokih ekstraprofita u privatnom sektoru. Umanjenjem vrijednosti njihovog rada financiraju državu i društvo.

Stoga Veliko vijeće Sindikata poziva Vladu da još jednom preispita svoja stajališta, osigura usklađivanje plaća u 2023. s rastom troškova života te se obveže na otvaranje pregovora već u travnju 2023., a po potrebi i dodatno tijekom godine u slučaju značajnog rasta cijena.

 

izv. prof. dr. sc. Predrag Marković,
predsjednik Velikog vijeća, v. r.

Vilim Ribić,
glavni tajnik, v. r.

Matija Kroflin,
pomoćnik glavnog tajnika, v. r.

 


Ključne riječi:

ponuda vlade, povećanje plaća, pregovori o plaćama, veliko vijeće

Vezane vijesti

Prednosti članstva