Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Propalo mirenje između Sindikata i MZOS-a

Unatoč ponudama Sindikata za kompromisno rješenje, Ministarstvo, kao i nebrojeno puta dosad, nije bilo spremno na bilo kakav ustupak.

Unatoč ponudama Sindikata za kompromisno rješenje, Ministarstvo, kao i nebrojeno puta dosad, nije bilo spremno na bilo kakav ustupak.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST – PROPALO MIRENJE

Miriteljica gđa Danica Lisičar predvodila je 15. svibnja 2014. godine mirenje Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Predmet spora su propali pregovori za granski kolektivni ugovor u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a povodom najave štrajka za 22. svibnja 2014. Zbog grubih neistina i napada ministra, gospodin Ribić je ovlaštenje predstavnika Sindikata u postupku mirenja prenio na zamjenika predsjednika prof. dr. sc. Igora Radeku.

Predstavnik Sindikata ponudio je ministru Jovanoviću, kao predstavniku druge strane, kompromisno rješenje: prihvaćanje dosadašnje razine radnih prava zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja sadržanih u Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje koji je potpisan 22. listopada 2010. godine (NN 142/10.), bez članka koji regulira zakonom obavezujuće plaćanje sredstava za rad sindikalnih povjerenika. Sindikat se obvezao potpisati takav kolektivni ugovor ako ga na referendumu potvrdi većina članova Sindikata, čime bi se otklonili razlozi za najavljeni štrajk. Istinitost ovih navoda lako je provjeriti u zapisniku s mirenja.

Tom je ponudom Sindikat znanosti po tko zna koji put bio spreman na kompromisno rješenje kojim zadovoljava sve navode Ministra kako bi zaštitio stečena prava zaposlenika u znanosti i visokom obrazovanju. Usprkos tom novom ustupku, kao i činjenici da u procesu mirenja nije sudjelovao g. Ribić, ministar je odbio ponudu Sindikata. Ustrajao je na zahtjevu za trajno i bezuvjetno odustajanje od dodatka na “vjernost službi” od 4, 8, 10% – bez obzira na to što Zakon uskrati prava obustavlja isplatu tog dodatka samo za ovu kalendarsku godinu (od 1. travnja do 31. prosinca 2014. godine), kao i činjenicu da važeći granski kolektivni ugovor za zdravstvo ima ugovoren taj dodatak.

Tijekom pregovora o granskom kolektivnom ugovoru s MZOS-om, koji su trajali više od godinu dana, Sindikat je ponudio veliki broj ustupaka oko mnogih radnih prava, a da MZOS nije bio spreman niti na jedan ustupak oko bilo čega. Nespremnost MZOS-a na kompromis potvrđena je i na mirenju.

Sindikat nema mandat prihvatiti drastično rušenje cijene rada zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, jer naši radni ljudi ne rade ni manje ni nekvalitetnije. Prihvaćanjem smanjenja plaća našim članovima Sindikat bi bez ikakve koristi za svoje članove legitimirao jednu katastrofalno neuspješnu gospodarsku politiku i garnituru koja se vlasti grozničavo drži služeći se obmanama i manipulacijama, rušeći razinu koja pripada prosvjetnoj vlasti. Sindikat čvrsto stoji na stajalištu da svatko treba snositi odgovornost za rezultate svoga rada!

Zagreb, 16. svibnja 2014.

Zamjenik predsjednika
Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja,
prof. dr. sc. Igor Radeka, v.r.


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, mirenje, MZOS, Željko Jovanović

Vezane vijesti

Prednosti članstva