Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer ponudio rast plaća, ali ne za sve

Prema prijedlogu Vlade, većina plaća u našem sustavu od srpnja bi rasla od 60 do 100 € neto, a regres za 70 €. Međutim, problem je što za radna mjesta s koeficijentom većim od 1.867 nije predviđen nikakav rast

Na danas održanom sastanku sindikata javnih i državnih službi te premijera Plenkovića, Vlada RH je ponudila sljedeća povećanja plaća:

  • 100 € veću neto plaću dobit će svi zaposlenici čiji je koeficijent u intervalu od 0.631 do 1.100;
  • 80 € veću neto plaću dobit će svi zaposlenici čiji je koeficijent u intervalu od 1.111 do 1.523;
  • 60 € veću neto plaću dobit će svi zaposlenici čiji je koeficijent u intervalu od 1.530 do 1.867.

Prijedlog se odnosi na cca 219.000 od ukupno 244.000 zaposlenika u državnim i javnim službama. Predviđeno je da se povećanja realiziraju kroz poseban dodatak, koji bi se primijenio već na plaći za lipanj s isplatom u srpnju. Stupanjem na snagu novog Zakona o plaćama od 1. siječnja, dodatak bi se ugradio u novi sustav koeficijenata.

Osim dodatka na plaću, dogovoreno je i da se svim zaposlenicima isplati 70 € veći regres za 2023. godinu, u iznosu od 300 €.

Prednosti ovakve ponude su da će rast plaća osjetiti većina zaposlenika u relativno kratkom roku te da će najveći rast ostvariti zaposlenici s najnižim plaćama koje je utjecaj inflacije najviše pogodio.

Ozbiljni nedostaci ove ponude za naš sustav su sljedeći:

  • predložena povećanja ne obuhvaćaju sva radna mjesta u sustavu (radna mjesta s koeficijentom većim od 1.867, kojih u našem sustavu ima mnogo, prema prijedlogu Vlade ne dobivaju nikakvo povećanje plaće);
  • ne adresiraju se novonastale razlike između usporedivih radnih mjesta u našem sustavu i sustavu zdravstva.

Sindikat znanosti je na sastanku upozorio na ove negativne aspekte te istaknuo kako se sustav znanosti po ovom pitanju nalazi u vrlo nepovoljnoj poziciji. Naglasili smo kako je nužno osigurati povećanje plaća svim zaposlenima u našem sustavu te ćemo na tome inzistirati.

Prijedlog povećanja plaća ćemo detaljno analizirati nakon što ga dobijemo u pisanom obliku te donijeti adekvatne odluke u interesu svih naših članova.


Ključne riječi:

dodatak na plaću, povećanje plaća, pregovori o plaćama, regres

Vezane vijesti

Prednosti članstva