Predložene zakonske izmjene su drskost prema javnosti koja plaća rad Vlade

Sindikat znanosti ocijenio je neprihvatljivim Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji je u ponedjeljak upućen u javnu raspravu te pozvao resorno ministarstvo da ga povuče iz procedure.

Predsjednik Sindikata znanosti, prof. dr. sc. Igor Radeka ocijenio je neprihvatljivim Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji je u ponedjeljak upućen u javnu raspravu te pozvao resorno ministarstvo da ga povuče iz procedure. Kao predstavnik Sindikata u radnoj skupini koja je pripremala ovaj zakonski prijedlog, ustvrdio je kako je on donesen izvan radne skupine i zaključio kako je riječ o pokušaju rješavanja pojedinačnih problema ključnih odgovornih ljudi u sustavu kako bi spasili svoje pozicije, dok u tom istom tekstu nema mjesta za adresiranje vitalnih interesa sustava, poput četristotinjak doktoranada čiji zakonski status još uvijek nije riješen, unatoč kontinuiranom upozoravanju Sindikata na tu činjenicu.

Ana Petošić, pravnica i prva tajnica Sindikata dala je kratki pregled najvažnijih zakonskih izmjena koje se predlažu, a koje možete detaljnije proučiti u zasebnom dokumentu. Istaknula je kako su ovo dvanaeste po redu izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti, što samo po sebi ne bi bilo toliko neobično da iz Ministarstva nisu već najavili kako sljedeće godine planiraju donošenje posve novog Zakona, što ove izmjene i dopune čini tek privremenim rješenjem koje tome unatoč intervenira u ključne institute u sustavu znanosti.

Predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić ustvrdio je kako je ovdje riječ o zakonu koji se piše za tri čovjeka. „Barišić kao da piše zakon kojim sebi stvara pretpostavku da ostane u radnom odnosu nakon što mu Sveučilište u Augsburgu oduzme doktorat“, kazao je Ribić i ocijenio takav potez kao „drskost prema javnosti koja financira rad Vlade“.

Podsjetio je kako je Sindikat bio vrlo suzdržan po pitanju optužbi za plagiranje protiv ministra Barišića, ne zato što o tome nema mišljenje, već zato što Sindikat kao institucija nije pozvan da o tome sudi, kao i zato što u partnerskom odnosu s Vladom treba pregovarati o nizu pitanja u interesu sustava. No pokazuje se kako zbog trajne fiksacije na rješavanje problema autoplagijata ministar ne obavlja svoj posao rješavanja problema u sustavu, kazao je Ribić te pozvao premijera Plenkovića da javno kaže misli li i dalje podržavati ovakve poteze svog ministra.

Što se tiče ministrovog prijatelja Damira Borasa, zakonske izmjene kao da su skrojene da udovolje njegovoj želji da još jedan mandat bude rektor zagrebačkog Sveučilišta. „Lijepa je ta želja“, ocijenio je Ribić, ali naglasio kako se ona mora uklopiti u neke normalne demokratske standarde te da ovakav potez predstavlja „dno dna“. Pozvao je ljude u akademskoj zajednici da podignu glas protiv ovakvog gaženja ugleda sveučilišta i destrukcije civilizacijskih standarda.

Za više informacija pogledajte snimku konferencije za medije:


Ključne riječi:

Damir Boras, Pavo Barišić, zakon o znanosti

Prednosti članstva