Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Odluka Ustavnog suda težak je udarac neposrednoj demokraciji

Predstavnici 17 sindikata državnih i javnih službi reagirali su na odluku Ustavnog suda kojom se referendumsko pitanje o zabrani “outsourcinga” ocijenjuje protuustavnim. Više informacija možete saznati u tekstu koji prenosimo s portala Politikaplus.

Predstavnici 17 sindikata državnih i javnih službi reagirali su na odluku Ustavnog suda kojom se referendumsko pitanje o zabrani “outsourcinga” ocijenjuje protuustavnim. Više informacija možete saznati u tekstu koji prenosimo s portala Politikaplus.

OSUDA

Sindikati: Odluka Ustavnog suda je težak udarac neposrednoj demokraciji

Dokle god gospođe Zlomejec i Zlopačić budu mogle donositi odluke protiv sviju nas, a koje se tiču svih nas, loše nam se piše..

Autor: PolitikaPlus/Hina

Čelnici 17 sindikata javnih i državnih službi osudili su u petak odluku Ustavnog suda kojom je njihov zahtjev za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom sektoru ocijenjen neustavnim te su poručili kako se radi o “teškom udarcu neposrednoj demokraciji”.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je kako se Ustavni sud ne bavi zaštitom pravnog poretka i sigurnosti, nego tumači što je dobro za ekonomiju zemlje i ulazi u ekonomske interpretacije, o čemu “nema pojma”. To je zastrašujuće i radi veliku štetu zemlji, kao i Vlada koja to također ne razumije, rekao je Ribić na konferenciji za novinare. Najavio je da će sindikati podnijeti ustavnu tužbu protiv te odluke iz koje će se vidjeti “nakaznost” Ustavnog suda, jer ne postoji drugi način da im se dokažu neke stvari.

Upitao je kakva je to država u kojoj ne postoje institucije koje ne mogu zaštiti građane u temeljnom ljudskom načelu pravednosti. “Uz takav Ustavni sud imamo izrazito nekompetentnu politku i to je tragedija za hrvatski narod i građane ove zemlje. Loši političari vladaju i upravljaju našim životima i ne razumiju to što rade”, ustvrdio je Ribić.

Pritom je kritizirao izjavu potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić da je Vlada imala sjajnu ideju o zaštiti radničkih prava i istodobnom smanjenju troškova državnog proračuna, rekavši kako je ona očito otkrila “perpetuum mobile”.

“Najveći biser izrekla je pri raspravi o outsourcingu rekavši da Vlada nije napravila analizu je li to isplativo li ne, ali se u to ide jer je dobro za zemlju”, kazao je Ribić ustvrdivši kako prednosti outsourcinga ne postoje. Koordinator 17 sindikata i predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić ustvrdio je kako je odluka Ustavnog suda “nakazna i skandalozna”, te je predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec prozvao “Zlomejec”, a potpredsjednicu Vlade Milanku Opačić “Zlopačić”.

“Dokle god gospođe Zlomejec i Zlopačić budu mogle donositi odluke protiv sviju nas, a koje se tiču svih nas, loše nam se piše”, poručio je Stipić.

Odluka Ustavnog suda izaziva neizvjesnost i zabrinutost zaposlenika, a dugoročno onemogućava građanske inicijative i referendume, daje prednost predstavničkom tijelu u odnosu na građane pri donošenju zakona i predstavlja pretposljednji čavao u lijes neposredne demokracije, a posljednji bi valjda trebao biti zakon o referendumu predsjednika saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđe Grbina. “Cijela jurišnička ekipa Zorana Milanovića, ministri Varga, Bauk, Grčić i Zlopačić natjecali su se pokazati kako više ne postoji crveno, nego treptajuće žuto svjetlo da puzajući outsourcing može biti pokrenut u javnom sektoru”, rekao je Stipić.

Profesor ustavnog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Đorđe Gardašević drži da je referendumsko pitanje trebalo proći jer stajalište Ustavnog suda da bi se referendumom uvela apriorna i trajna zabrana promjena u sferi obavljanja pratećih djelatnosti nije točno, budući da bi zabrana bila zakonska, a zakoni se mijenjaju.

Ustavni sud je afirmirao stajalište da postoje isključive ovlasti Hrvatskog sabora i Vlade, koje se odnose na donošenje državnog proračuna, u koje bi zadiralo referendumsko pitanje, a što Ustavni sud smatra nedopustivim. Ako se to tako sagledava znači da ništa ne bi bilo provedivo, jer gotovo sve na neki način ima utjecaj na državni proračun, smatra Gardašević.

Za detaljnije informacije poslušajte audio zapis konferencije:

10.4.2015. – Konferencija za medije 17 sindikata državnih i javnih službi


Ključne riječi:

Đorđe Gardašević, outsourcing, referendum protiv outsourcinga, Siniša Kuhar, Ustavni sud, Željko Stipić

Vezane vijesti

Prednosti članstva