MZOS izbjegava odgovornost za problem doktoranada

Sindikat znanosti odgovorio je na priopćenje za medije MZOS-a od 20. rujna 2016. koje vrvi neistinama i paušalnim navodima, a odgovornost za postojeći problem doktoranada nastoji prebaciti na Hrvatsku zakladu za znanost.

Sindikat znanosti odgovorio je na priopćenje za medije MZOS-a od 20. rujna 2016. koje vrvi neistinama i paušalnim navodima, a odgovornost za postojeći problem doktoranada nastoji prebaciti na Hrvatsku zakladu za znanost.

Odgovor Sindikata znanosti na priopćenje za medije MZOS-a od 20. rujna 2016.

U Zagrebu, 21.9.2016. godine

Sindikat znanosti nije iznenađen jučerašnjom reakcijom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta povodom našeg javnog istupa zbog neriješene sudbine 180 mladih znanstvenika. Nota bene, tekst Ministarstva nitko nije potpisao. Možda zato jer znaju da on vrvi neistinama i paušalnim navodima, a odgovornost za postojeći problem nastoji prebaciti na Hrvatsku zakladu za znanost. Ignoriranje problema, odugovlačenje s rješenjima i prebacivanje odgovornosti metoda je rada na koju smo od strane Ministarstva već uglavnom navikli.

Međutim radi potrebe da šira javnost, a osobito doktorandi kojima je ovo pitanje od osobitog interesa budu ispravno informirani, potrebno je reći sljedeće.

Netočan je navod Ministarstva da bi „aneksiranje ugovora o radu koje predlažu predstavnici Sindikata bilo protuzakonito“. Na stranu to što Ministarstvo ne navodi u čemu bi se te nezakonitosti predloženog rješenja konkretno i sastojale pa nam je teško na to odgovoriti.

Bitno je, međutim, sljedeće: jedine nezakonitosti koje su stvorile ovaj egzistencijalni problem za 170 mladih znanstvenika proizvelo je Ministarstvo znanosti i njegove stručne službe. Upravo na te nezakonitosti upozoravamo već godinu dana. Ovo je već treći ministar koji problem neće ili ne zna riješiti. Čak i da je naš prijedlog pogrešan (a nije!), zadaća je Ministarstva da ono pronađe rješenje. Nije najvažnije je li prijedlog Sindikata ispravan, već je najvažnije zašto godinu dana od saznanja oni sami nisu ispravili nezakonitosti pri zapošljavanju spomenutih mladih ljudi.

Sva tri ministra nisu ništa riješili, iako su sva tri priznali da je naše upozorenje opravdano i pri tome se višekratno zahvaljivali. Ili ministri neće provoditi zakone ili ih u volji da ih provode sprječavaju uplašene i nedovoljno kompetentne stručne službe Ministarstva. Zaključili bismo da u tom Ministarstvu caruje dvostruka nesposobnost: stručna (ne vide da je naš prijedlog zakonit, a nemaju valjana rješenja) i politička (nesposobnost rješavanja problema, donošenja odluka i preuzimanje minimalnih rizika). Prijedlog Sindikata u svemu je sukladan svim važećim propisima. Sindikat znanosti je na održanom sastanku u MZOS-u precizno iznio i argumentirao svoje stajalište, sugerirajući pri tome, ako o predloženom rješenju postoji bilo kakva dvojba, da se zatraži mišljenje neutralnih pravnih stručnjaka iz područja radnog prava po izboru Ministarstva. Ni to nije bio prihvatljiv prijedlog Ministarstvu. Očito je lakše sjediti i čekati da mandati isteknu, a brigu prepustiti nekom drugome.

Tragikomična je konstatacija iz Priopćenja Ministarstva da bi „jedino rješenje ovog problema bilo raspisivanje natječaja za novo radno mjesto uz prekid radnog odnosa od minimalno dva mjeseca.“ Istovremeno, u Ministarstvu očito nisu svjesni da bi upravo postupajući na ovaj način kršili Zakon jer bi i sami provodili nezakonitu praksu protiv koje se sindikati nastoje boriti svim pravnim sredstvima. Naime, da bi izbjegli pravne posljedice sklapanja uzastopnih ugovora na određeno vrijeme, poslodavci namjerno ostavljaju radnike bez posla na dva mjeseca i opet zapošljavaju iste te radnike. Slučaj s doktorandima utoliko je ozbiljniji jer ovakav plan Ministarstva zahtjeva raspisivanje fiktivnih i lažnih javnih natječaja temeljem kojih bi htjeli u sustav vratiti iste te doktorande kojih se sada rješavaju. Toliko o zakonitosti, a i suvislosti prijedloga Ministarstva.

Ministarstvo ne ispunjava svoje zakonske zadaće i dužnosti. Prebacivati odgovornost za propust adekvatnog uređenja sustava zapošljavanja doktoranada i red u sustavu na Hrvatsku zakladu za znanost ili bilo koga drugog je profesionalno, politički i pravno neodgovorno i nedopustivo.

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti
dr. sc. Tvrtko Smital, potpredsjednik Sindikata znanosti
Ana Petošić, voditelj pravne službe Sindikata


Ključne riječi:

doktorandi, HRZZ, MZOS, otkaz ugovora o radu

Vezane vijesti

Prednosti članstva