Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Veliko vijeće Sindikata odlučit će o novoj ponudi Vlade

Ponuđeno je povećanje osnovice od 6 posto s 1. listopada, dodatnih 2 posto od 1. travnja iduće godine te veći iznosi božićnice, regresa i dara za djecu. Ovu ponudu sindikati u iduća dva dana moraju potvrditi na svojim tijelima ili među članstvom

Nakon jučerašnjeg višesatnog pregovaračkog sastanka u Banskim dvorima, iniciranog od strane premijera Andreja Plenkovića, sindikati javnih službi dobili su novu ponudu. Ta ponuda uključuje povećanje osnovice za plaće u javnim službama za 6 posto od 1. listopada ove godine, odnosno s postojećih 6.286,29 kn na 6.663,46 kn. Od 1. travnja 2023. godine osnovica bi se dodatno povećala za 2 posto te bi iznosila 6.796,72 kn. Uz to, povećao bi se iznos božićnice i regresa s 1.500,00 kn na 1.750,00 kn te dara za svako dijete sa 600,00 kn na 754,00 kn. Također je predviđeno da se u 9. mjesecu iduće godine otvori novi krug pregovora o osnovici za 2023. godinu kako bi se na taj način osnovica dodatno uskladila s rastom cijena u toj godini.

Za realizaciju ove ponude već na plaći za listopad koja se isplaćuje početkom studenog, nužno je da se sindikati o njoj izjasne već do kraja ovog tjedna kako bi se eventualnom potpisivanju Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru koji regulira navedena povećanja moglo pristupiti u ponedjeljak, 31. listopada.

Sukladno tome, Veliko vijeće Sindikata održat će izvanrednu sjednicu u petak kako bi odlučilo o prihvaćanju navedene ponude Vlade RH.


Ključne riječi:

javne službe, povećanje plaća, pregovori o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva